Még kisebb lehet a kamat

2009.10.16. 17:09 Módosítva: 2009.10.16. 17:14
Az egy hónappal ezelőtt jósolt 7 helyett 6,5 százalékra csökkenhet idén év végére a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatlába a mostani 7,5 százalékról, amelynek első lépéseként jövő hétfőn 50 bázispontos, vagyis fél százalékpontos monetáris enyhítés következhet be – derül ki a Reuters által végzett havi piaci felmérés eredményéből. A választ adók konszenzusa szerint jövőre (nyár-ősz körül) 5,5 százalékon lehet a mélypontja a kamatvágási hullámnak, ez is alacsonyabb, mint az egy hónapja jósolt 5,75 százalék.

Júliusban indította újra a jegybank a kamatvágási sorozatot, azóta három lépésben összesen 2 százalékpontot faragott az MNB az irányadó rátából. Az alapkamat 7,5 százalékon áll, azonban hétfőn újabb kamatmeghatározó ülést tart a monetáris tanács.

Azon pedig folytatódhat a kamatmérséklési ciklus, ezt várják a Reuters által megkérdezett elemzők. A ráta keddtől 7 százalék lehet, ha beigazolódik jóslatuk.

A korábban gondoltnál intenzívebb monetáris lazítás a kedvezőbb inflációs pályából, illetve a nemzetközi befektetői környezet javulásából ered. A hírügynökség mostani felmérése szerint idén év végére mindössze 5,6 százalékig emelkedik az éves alapú inflációs ráta (2009-es átlagos infláció 4,25 százalék), szemben az egy hónappal ezelőtti 6,5 százalékos konszenzussal. Mint ismert, sorozatban már a harmadik egymást követő havi inflációs adat maradt jóval az elemzői konszenzus alatt a júliusi hatósági áremelések igen korlátozott átgyűrűzéséből eredően - emlékeztet a Portfolio.hu

2010 végére 2,8 százalékos inflációs rátát jósol most a szakértői stáb, így 3,9 százalékos átlagos pénzromlási ütem adódhat az év átlagában.

Jövőre stagnálni fog a gazdaság

Az idei és jövő évi átlagos GDP-teljesítmény terén nem változott az egy hónappal ezelőttihez képest a piaci elemzők véleményének konszenzusa: a 2009-re jósolt 6,3 százalékos recessziót jövőre stagnálás követheti. A jövő évi költségvetés körüli kockázatok (pl. már most elígért tartalék-részek, hiánycél megemelést sürgető ellenzéki követelések) mellett azt jósolja az aktuális elemzői felmérés is, hogy a kormány által vállalt, a GDP arányában 3,8 százalékos államháztartási hiánycél lényegében tartható lesz (3,9 százalékos konszenzus), bár többen megjegyezték a felfelé mutató kockázatok túlsúlyát.

A felmérés egyik legnagyobb érdekessége, hogy most ismét 2014-re teszi az elemzői konszenzus a magyarországi euróbevezetés várható idejét; az egy hónapja megjelent felmérésben egy évvel 2015-re tolódott a dátum.