Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Négy hétig él még a papír kétszázas

2009.10.20. 11:49
November 16-tól a kétszázas érme végleg felváltja a kétszázas bankjegyet. A kétszázas bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a Magyar Nemzeti Bank végleg bevonja a forgalomból.

Ezután törvényes fizetőeszközre cserélni csak a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban lehet egészen 2029. november 15-ig. A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt. Ezt a problémát küszöbölte ki a tartósabb fém kétszázas kibocsátása, amellyel az ország jelentős költségmegtakarítást ér el.

Az MNB a bevont papír kétszázasokból negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit – a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra hasznosít. Mivel ezek a pénztéglák igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért pályázatot írt ki közhasznú illetve kiemelten közhasznú alapítványoknak.

Ebben az évben három intézmény került ki nyertesen. A Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén a megsemmisített papírpénzekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!