Létszámbővítésre készül az Eybl Hungária

2009.10.21. 15:34 Módosítva: 2009.10.21. 15:42
A korábbi nehézségek ellenére tovább működhet, sőt az alkalmazottak létszámát tekintve már újra növekedhet az autóipari beszállítással, főleg üléshuzatok és autókárpitok gyártásával foglalkozó Eybl Hungária cégcsoport - mondta Varga Jenő, a felszámoló Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Szombathelyen.

A felszámolóbiztos emlékeztetett: az érintett önkormányzatok pozitív hozzáállása és a felajánlott kormánygarayblncia is segített megmenteni több mint hatszáz munkahelyet. Ez is hozzájárult, hogy a cég négy üzemét - Jánosházán, Körmenden, Nagykanizsán és Lentiben - sikerült a felszámolás ideje alatt vagyonértéken egy szakmai befektetőnek eladni

Hangsúlyozta: a felszámolási eljárás kezdetétől rendkívüli együttműködési készséget tapasztalt, mind a Vas megyei önkormányzat, mind pedig Jánosháza önkormányzata részéről. Ők minden eszközükkel, kapcsolatrendszerükkel segítették a felszámolót abban a törekvésében, hogy a cégcsoportot működő vállalkozásként, olyan szakmai befektető részére értékesítse, aki megtarthatja a munkahelyek nagyobb részét.

Varga Jenő szerint ez a hozzáállás, valamint a forgóeszközökre kapott 16 millió eurós kormánygarancia - amelyet ugyan nem kellett igénybe venniük, de a munkahelyek megmentésének komoly szándékát mutatta -, hozzájárult, hogy végül szakmai befektetőt sikerült találni, a Car INside-ot. Mire az adás-vételi szerződést megkötötték, a Car INside céget megvette a Prevent Austria, amely pedig a térség egyik legnagyobb autóipari beszállítójának, a Prevent Sloveniának a tulajdona.

A Vectigalis elnök-vezérigazgatója szólt arról is, az Eybl négy cégének megmentése végső soron azoknak az embereknek a magas színvonalú munkájának köszönhető, akik ezekben a cégekben dolgoznak és akik képesek megbízhatóan teljesíteni olyan világmárkák igényeit mint az Audi, a Mercedes és a BMW.

Varga Jenő megjegyezte: a Mercedes ugyan jelenleg máshol gyártatja üléshuzatait és üléskárpitjait, de tudomása szerint az új tulajdonos már előre haladott tárgyalásokat folytat arról, hogy újra megrendeléseket ad a volt Eybl, ma Car INside üzemeinek. Ez pedig szavai szerint azt jelenti, hogy a cégcsoportnál az év végére, a jövő év elejére a létszám elérheti az ezret, ami a felszámolás előtt volt, sőt akár meg is haladhatja.

A felszámoló nem kívánta pontosan megadni, hogy mennyi volt az Eybl vagyonértéke, annyit árult el, hogy végül 1 milliárd forint körüli összegben állapodtak meg a Car INside tulajdonosával a Prevent Austriával. Az Eybl évi 20-30 milliárd forintos árbevétel mellett szavai szerint "néhány milliárdos" veszteséget halmozott fel, amit a felszámolás ideje alatt sikerült nullára csökkenteni.