Ma kezdődik a Mercedes-telkek pere

2009.10.21. 07:45 Módosítva: 2009.10.21. 07:51
Mint arról az Index korábban hírt adott, Kecskeméten volt telektulajdonosok beperelték azt a céget, amely a Mercedes-gyár építéséhez szükséges földeket vásárolta fel. A Népszabadság híre szerint ma kezdődik a volt kisgazda politikus vállalkozása ellen indított per, amelyben a hét volt ingatlantulajdonos korábbi szerződéseik semmissé nyilvánítását kéri, mondván: kisemmizték őket.

Szeptember elején írta meg az Index - részben a HVG információi alapján -, hogy a leendő kecskeméti Mercedes-gyár telkeinek több egykori tulajdonosa kifogásolja azt a módot, ahogyan a város önkormányzata hozzájutott a gyárépítéshez szükséges a 441 hektáros területhez. A korábbi földtulajdonosoktól egy Best Invest Project Hungaria Kft. nevű cég vásárolta meg az ingatlanokat, majd adta tovább a városnak, és mindezen tisztes haszna volt: a HVG akkor számításai szerint 36 százalékos sikerdíjat gombolt le, így tavaly 2,3 milliárdos árbevételtre tett szert a megelőző évek néhány tízmilliós árbevételei után.

A Népszabadság mai számában ad hírt arról, hogy végül hét telektulajdonos fordult bírósághoz, és követeli az általa a Best Investtel kötött adásvételi és megbízási szerződések megsemmisítését. A volt földtulajdonosok a Best Investtel kötött opciós megbízási szerződésben ugyanis az ingatlanközvetítő cég háromszázalékos jutalékot kért amennyiben négyzetméterenként 600 forint alatti áron értékesíti a területet. Ha viszont ennél magasabb árat sikerül kialkudniuk, akkor a többletből származó nyereség ötven százalékára is igényt tartott az egykori kisgazda politikus, Kövesdi Ferenc cége, amely jelenleg már végelszámolás alatt áll.

Ez utóbbi összeget sokallják a felperesek, akik egyébként messze nem jelentéktelen összegre, összesen 643 millió forintra tettek szert földjeik eladásából. A Best Investet és két tulajdonosát képviselő ügyvéd, Hidasi Gábor szerint a megbízási szerződésekben korántsem ritka a sikerdíj, hiszen ezzel motiválják a közvetítőt a minél magasabb ár elérésére - írja a Népszabadság.

A lap beszámol arról, hogy a per indításában sokan politikai okokat vélnek felfedezni. A kereset benyújtását ugyanis egyfelől a Jobbik szorgalmazta, másfelől az érintettekről kevéssé lehet feltételezni, hogy különösebben csalódottak lettek volna a szántóikért utalt igen komoly összegek miatt. Az akció valódi célpontja a lap szerint nem is a Best Invest - bár annak tulajdonosa, mint az Index megírta, Kövesdi Ferenc a kilencvenes években kisgazda színekben politizált, 1998-ban például előrébb szerepelt a párt országos listáján, mint a későbbi Torgyán-államtitkár Szabadi Béla -, sokkal inkább a Fidesz vezette város, írja a lap.

A Népszabadság szerint az önkormányzat aligha maradhat kívül a peren, hiszen a megbízási szerződés semmissé nyilvánítása esetén az adásvételi szerződések is érvénytelenek (igaz, ez azzal járhat, hogy aligha fog ott gyárat építeni a beruházást már el is kezdő Mercedes). A lap arra is figyelmeztet: a per léte önmagában is megakaszthatja a beruházást, hiszen a felperesek máris perfeljegyzést kértek a területre, amit ugyan a bíróság első körben visszautasított, de a felperesek panasszal éltek.