A piacok összeomlásával riogat a jósprofesszor

2009.10.27. 06:53
A legtöbb befektető ugyanazt a stratégiát követi: dollárban adósodik el és ezt a világ más pontjain magasabb hozamot ígérő eszközökben helyezi el - nyilatkozta Nouriel Roubini közgazdász professzor a CNBC-nek. Roubini véleménye szerint a dollár nem zuhanhat örökké, és amennyiben megfordul az amerikai fizetőeszköz trendje, akkor összeomolhatnak a világ részvénypiacai. 40 százalékkal túlértékelt az amerikai S&P 500 részvényindex - állítja Andrew Smithers, a Smithers & Co. elnöke és vezető közgazdásza, aki arról híresült el, hogy 2000-ben mindenkit óva intett a részvények vásárlásától. Aki nem hallgatott rá, az akkor pórul járt, ugyanis a piacokra több mint két medve év várt még.

Az RGEMonitor elemzőcég elnöke arról híres, hogy 2007-ben nagy pontossággal előre látta a 2008-ban világméretűre duzzadt pénzügyi és gazdasági válságot. Roubini azonban úgy véli, hogy a dollár erősödése egyhamar nem fog bekövetkezni, mivel az USA gazdaságának valós fundamentumai továbbra is gyengék és a Fed még jó ideig 0 százalék közelében tartja irányadó rátáját (vagyis fennmaradhat a dollár gyengülése).

A valóság az, hogy a dollár jelenleg a finanszírozó deviza szerepét tölti be a carry trade ügyletek során. (A carry trade ügylet során egy a befektető olyan devizában vesz fel hitelt, amelynél a hitelkamat alacsony, és a pénzt más devizában levő, magas kamatú, hozamú értékpapírba fekteti - a szerk.) A dollár gyengesége miatt ez a szerepe kitarthat még egy ideig - vetítette előre a jóslatairól híres közgazdász, aki ezúttal is megismételte: a gazdasági fellendülés erőtlen lesz, a következő két évben 1-2 százalék körül lehet az amerikai GDP-növekedés. Óriási likviditás van a világban, ami a befektetési lehetőségeket üldözi - magyarázta Roubini.

A New York-i egyetem professzora a gazdasági hírcsatornának nyilatkozva megjegyezte, hogy a részvénypiacok jelenleg V-alakú kilábalást áraznak, ám amennyiben a makroadatok negatív meglepetéseket okoznak, akkor jelentősebb korrekció bontakozhat ki a piacokon.

A Dr. Balsorsnak is nevezett közgazdász professzor egyúttal aggodalmának is hangot adott az esetleges monetáris politikai hibákkal kapcsolatban. Nagyon vékony ösvény vezet ki a jelenlegi nehéz helyzetből - húzta alá Roubini.

Mások is veszélyre hívják fel a figyelmet

40 százalékkal túlértékelt az amerikai S&P 500 részvényindex – állítja Andrew Smithers, a Smithers & Co. elnöke és vezető közgazdásza. A szakember a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy a részvényindexek azért állnak ilyen magasan, mert a központi bankok laza monetáris politikája fűti az emelkedést, ám ez az állapot nem tarthat örökké.

A piacokon nagy sebet üthet, ha a pénzmennyiségen alapuló élénkítő lépések korszaka véget ér - mondja a 72 éves guru, aki szerint az is sokat ronthat a helyzetünkön, hogy a világ nagy kereskedelmi és befektetési bankjainak komoly mennyiségű tőkét kell még bevonnia ahhoz, hogy pénzügyi egészségük helyreálljon.

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban a világ nagy jegybankjai brutális mennyiségben vásároltak fel a piacon értékpapírokat azért, hogy likviditást pumpáljanak a bankrendszerbe. Többek között ezeknek a vásárlásoknak köszönhetően az amerikai Fed mérlegfőösszege 2,100 milliárd dollárra duplázódott a jelenlegi pénzügyi válság kirobbanása óta.

A szakértő szerint a likviditás bővülése volt az, ami a 2009. márciusában beállított mélyponthoz képest az amerikai S&P 500 részvényindexen 60 százalékot lendített felfelé, az olaj árfolyama pedig hasonló okokból duplázódott az elmúlt egy évben.

"A pénzmennyiségen alapuló élénkítő lépések egy következő eszközár-buborékot alakítottak ki, ami most még kordában tartható, de ha kidurran, akkor egyenesen visszazuhanunk a recesszióba" - mondja Smithers, aki 2000. márciusában Stephen Wright-tal közösen a “Valuing Wall Street" című könyvben fejtette ki azon véleményét, hogy a részvények drágák és nem szabad vásárolni őket. Az S&P 500 index ezek után két és fél éven keresztül összesen 49 százalékot esett.