Nincs eredménye a postai óriástendernek

2009.10.27. 06:57
A Magyar Posta Zrt. eredménytelennek nyilvánította a kártyaközpont kialakítására még májusban kiírt közbeszerzési eljárást. Négy ajánlattevőből kettőt kizártak, egy visszalépett, a Posta ezután döntött úgy, hogy nem hirdet eredményt.

Egyelőre nem kezdődik el a magyar postákon a bankkártyás fizetést lebonyolító rendszer kiépítése, amit a Posta menedzsmentje 2009 egyik legfontosabb beruházásnak nevezett még az év elején. Mint arról az Index október elején hírt adott, a Magyar Posta által 510 millió forintosra becsült tender – amelyre a jelentkezők első körben egymilliárd forintot meghaladó ajánlatokkal pályáztak – eredményét az egyik ajánlattevő megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

Noha a KDB a múlt héten úgy döntött, hogy a hozzá forduló Comparex Magyarország Kft. jogorvoslati kérelmét elutasítja, az eljárásnak mégsincs nyertese. Az eredetileg benyújtott négy pályázóból addigra a Posta kettőt már kizárt – az egyik volt a Comparex, amely ezért fordult a KDB-hez –, így a két versenyben maradt ajánlattevő, a Polygon Kft. és a a Getronics Magyarország Kft.ajánlatából lehetett volna választani.

Csakhogy időközben a két versenyben maradó pályázó közül egyikük visszavonta ajánlatát, és erre a körülményre való tekintettel a Magyar Posta nem hirdetett eredményt – közölte kérdésünkre Tomecskó Tamás, az MP szóvivője. Bár a postai szóvivő nem árulta el, melyik pályázó lépett vissza, a Polygon képviselője már a KDB-ülésen olyan nyilatkozatot tett, amellyel lényegében érvénytelenítette saját pályázatukat.

A Posta a májusban meghirdetett közbeszerzési eljárásban évi 27 millió tranzakció kezelésére alkalmas, Visa és MasterCard környezetben működni képes, legalább 6000 POS-terminált kezelő rendszer kialakítására keresett vállalkozót, ezen túlmenően határozatlan időtartamra szóló karbantartási és szoftverkövetési szolgáltatásra is szerződött volna. A kétfordulós eljárás ajánlati felhívására öten jelentkeztek, közülük a már említett négytől kért ajánlatot a Posta.

A négyből, mint írtuk, két ajánlattevőt zártak ki, a döntést megtámadó Comparexet egy bankgarancia határideje miatt: az ugyanis nem éjfélig, hanem csak délután négyig szólt (miközben a bank aznap fél hatig van nyitva). A Polygon ugyanakkor, bár részt vett az eljárás tárgyalásos szakaszában is, utólag a saját írásbeli ajánlatát túlságosan kockázatosnak minősítette, és visszalépett.

Arra a kérdésünkre, hogy a bankkártyás fizetés kiépítését hogyan valósítják meg, mikor jelenik meg az új tender, és mekkora csúszást okoz ez az ügy, Tomecskó Tamás írásban csak annyit válaszolt: "a kártyaközpont megvalósításával kapcsolatos további postai lépésekről természetesen tájékoztatni fogjuk önt és a sajtó képviselőit".