Akár ezer forintért is váltunk kötelezőt

2009.10.28. 14:41 Módosítva: 2009.10.28. 14:41
Teljes a bizonytalanság az idei kötelezőbiztosítási kampány előtt. Egyes szereplők szerint mindenki a másik alá próbál ígérni, mások szerint az idén megnyugodhat a piac. Vajon ez lesz az utolsó ilyen kampány?

Bár a korábbi kötelező biztosítási kampányok is jelentős versenyt hoztak, az idei kampány mégis minden eddiginél nagyobb lehet, derül ki a Biztositas.hu elemzéséből. A biztosítókat körkérdéssel megkereső internetes portál szerint, idén minden biztosító megpróbál a lehető legolcsóbb lenni. Ennek fő oka az idei biztosítóváltási időszakot még nem érintő új kötelező biztosítási törvény január elsejétől történő hatályba lépése, mely már középtávon a kampány jelentőségének csökkenéséhez vezethet.


A törvény fényében érthető, hogy a biztosítók ebben az "utolsónak" is beillő kampányban, minél több autóst szeretnének magukhoz csábítani, de jól jön a piac szereplőinek a tavalyi "bajnok" Wabard Biztosító felfüggesztése is, akinek a helyére várhatóan sokan szeretnének majd benyomulni. Erre utal, hogy többen is jelezték, "új szegmenseket" akarnak megszerezni.

A Biztositas.hu szerint tehát nagy lesz tehát az árverseny, melybe idén a nagy biztosítók is várhatóan olcsó díjakkal lépnek be, de találunk majd a tarifák között olyan biztosítókat is, akik egyedi, eddig még nem látott akciókkal, játékokkal, jelmondatokkal kívánják felhívni magukra a figyelmet.
A Genertel által végzett kutatásból kiderül, hogy a kötelezővel rendelkezők több, mint 10 százaléka számára már ezer forint körüli éves díjkedvezményért érdemes biztosítót váltani. Ugyanakkor az ügyfelek 92 százaléka az olcsó tarifák mellett a biztosító stabil gazdasági hátterét tartja a legfontosabbnak.

A biztosítók árcsökkentési kedvét növelheti, hogy jelentősen csökkent az elmúlt évben az úgynevezett kárhányad, azaz az egységnyi bevétel után kártérítésre kifizetett összeg. Lehetnek pedig a mérsékeltebb árverseny mellett is komoly érvek: a biztosítók most közzé tett díjaikat jövő év végéig kénytelenek tartani, akivel pedig 2010 decemberében szerződnek, annak további egy évre nem módosíthatnak a tarifán. Így bizonyos esetekben a most megállapított díjakkal két évre kell kalkulálni a biztosítóknak, ami persze nem a drasztikus árkedvezmények irányába hat.

Haraszti Zsolt a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portál ügyvezetője szerint évek óta megfigyelhető, hogy novemberben a szezonális kedvezményeknek köszönhetően olcsóbb a kötelező biztosítás, mint az év más időszakában. Az idén ráadásul ezen a kedvezményeknek a száma és a mértéke is tovább emelkedhet, így méginkább megéri újrakötni a szerződéseket. A Netrisk.hu éppen ezért rekordszámú átszerződőre számít az idei kampányban.

Az idei kampányra mindenesetre a PSZÁF kiemelten figyel az átszerződési időszakban és azt követően is.