Ezer milliárd adóssága van az önkormányzatoknak

2009.10.28. 15:38
Ugyan az önkormányzatok vagyona összességében 11 ezer milliárd forint, ám ezen csak 320-480 város és falu osztozik a mintegy 3200 település közül. A többiek zömét adósság terheli, az összese önkormányzati adóságállomány mintegy ezer milliárd forint. A minisztérium szerint komoly gond, hogy az önkormányzatok többek között veszélyes devizaügyletekkel és kötvénykibocsátással akarják hiányukat kipótolni.

Drasztikusan nőtt az önkormányzatok adósságállománya az elmúlt években, jelentette ki Forgács Imre. Az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára szerint ennek kockázata hosszú távon a hitelgarancia intézményének létrehozásával, a pénzügyi és törvényességi ellenőrzés erősítésével mérsékelhető.

Míg a teljes önkormányzati szféra hosszú lejáratú kötelezettsége 2000-ben 92 milliárd forint, a rövid lejáratúaké pedig 83 milliárd forint volt, 2008 végén a bruttó önkormányzati adósságállomány közelített az ezermilliárd forinthoz. Bár ez az adósságállomány a hazai GDP-nek mindössze 2-2,5 százalékát teszi ki, az gondot okoz, hogy önkormányzati kötvénykibocsátások a kilencszeresére nőttek 2006 eleje és 2007 vége között. Az így befolyó összeg 63 százaléka felhalmozási, fejlesztési célt szolgált, 15 százalékát működésre, 22 százalékát pedig adósságrendezésre fordították az önkormányzatok.

A szakállamtitkár kiemelte: kifejezetten nyugtalanító, hogy az önkormányzatok egy része a forrásait nem betétbe, hanem határidős devizaügyletekbe fektette, ami jelentős kockázatot jelent. Az egyes ilyen ügyletek esetenként az 1 milliárd fölötti értéket is meghaladják.

Az eladósodottság önkormányzati típusonként nagyon eltérő, annak a leginkább a megyei jogú városok önkormányzatai és a megyei önkormányzatok vannak kitéve. A kis önkormányzatoknál pedig a felhalmozódó szállítói kötelezettségek jelentenek veszélyforrást.

Forgács Imre azt elismerte, hogy a helyi önkormányzatok könyvviteli mérleg szerinti saját vagyona 2000 és 2007 vége között 236 százalékkal nőtt, ami jelentős gyarapodásnak számít, de hangsúlyozta a szakállamtitkár, e kiugró növekményt 2000 és 2003 között az okozta, hogy megtörtént a korábban érték nélkül nyilvántartott ingatlanvagyon értékének megállapítása. Kedvező, hogy 2004-től már a beruházások, a felújítások eredményezték az értéknövekedést.

Magyarországon az önkormányzatok könyvviteli mérleg szerinti vagyona az Állami Számvevőszék 2008. évi adatai alapján 11 ezer milliárd forint. A vagyoni háttérrel rendelkező önkormányzatok a csaknem 3200 önkormányzatnak mindössze a 10-15 százalékát teszik ki.