2700 embert küldenek el a GE magyarországi gyáraiból

2009.10.28. 14:35 Módosítva: 2009.10.28. 14:56
A GE Hungary szerdán bejelentette, hogy átszervezi magyarországi fényforrásüzletágát. A váci gyárat bezárják, de kisebb mértékben mindegyik gyárat érintik a változások. A folyamat 2010-ben kezdődik, és két évig tart, ezalatt 2570 ember bocsátanak el, további 128 embert érinti egy nagykanizsai filterüzem bezárása, így összesen kétezer-hétszázan veszítik el az állásukat, a legtöbben Nagykanizsán. A szakszervezetekkel most egyeztetnek, információink szerint több városi polgármesterhez is bejelentkeztek a GE helyi vezetői ma délutánra.

„Nem kellően hatékony a tevékenységünk” – mondta a GE fényforrásüzletágának regionális elnök-vezérigazgatója, Phil Marshall szerdán, azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a cég magyarországi fényforrásgyártásának jövőjéről számoltak be. A változtatások a hagyományos izzógyártást és a neoncsőgyártást érintik, ugyanakor a cég – bár ilyen félelmek is voltak – nem vonul ki az országból.

Az átszervezés egyik fő oka az, hogy Európában a hagyományos izzóknak hamarosan nemcsak az árusítását, hanem a gyártását is megszüntetik. A nagy energiafogyasztású hagyományos izzók gyártását és értékesítését az EU fokozatosan betiltja, ezért a GE bizonyos termékeket nem gyárthat tovább, érvelt az átszervezés mellett a cég.

A cég fényforrásüzletágában jelenleg körülbelül nyolc és fél ezren dolgoznak, közülük a 2010-ben induló, kétévesre tervezett átszervezés alatt 2570 embert fognak elküldeni. Ez azt jelenti, hogy a dolgozói létszámot a kétharmadára csökkentik, mondta Marshall, de hozzáttette, hogy ez még csak javaslat, amiről a szakszervezetekkel még most egyeztetnek. Az elbocsátások főleg a szakmunkásokat érintik majd, de a menedzserekkel bezárólag minden szinten érezhető lesz az átszervezés hatása, közölték a GE vezetői.

Nagykanizsa, nagy vesztes

A fényforrásüzletágban Budapesten fényforrásgyár és világítástechnikai gépgyár működik, emellett van fényforrásgyártás Kisvárdán, Nagykanizsán és Vácon is, továbbá világítástechnikai alkatrészeket gyártanak Zalaegerszegen és Hajdúböszörményben. A legnagyobb változások Nagykanizsán és Vácon lesznek. A hétszáz embert foglalkoztató váci gyárat 2011 végére bezárják, a nagykanizsai üzemből két év alatt ezerháromszáz embert küldenek el.

Bezárják a 128 embert foglalkoztató, nem a fényforrásüzletághoz tartozó, hanem ipari szűrőket gyártó nagykanizsai üzemcsarnokot is, így összesen 2698 GE-dolgozó veszíti el az állását. A változások a GE fényforrásüzletágának többi gyárát is érintik kisebb mértékben, mondta Phil Marshall.

Tudták: van valami a levegőben

A szakszervezeteket eddig nem tájékoztatták az átszervezésről, a cégvezetés szerint ezt a sajtóbejelentéssel egyszerre teszik meg. „Én szabadságon lennék, de éppen tartok befelé a gyárba, mert szóltak a kollégák, hogy van valami a levegőben” – ezekkel a szavakkal fogadta a megkeresésünket Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdán, nem sokkal a sajtótájékoztató előtt.

„A szakszervezetekkel október 7-én tárgyaltak utoljára, azóta semmiről nem tájékoztattak minket” – erősítette meg Selmeczy György, a vállalatnál működő Tungsram-dolgozók Független Szakszervezetének vezetője is. Hederics István is csak annyit mondott, hogy a kollektív szerződésről volt egyeztetés a szakszervezet és a cég menedzsmentje között, de a magyarországi termelés jövőjéről nem beszéltek.

Úgy tudjuk, a szakszervezeteken túl a politikával is most kezdi meg az egyeztetést a GE: információink szerint több üzem vezetője is bejelentkezett ma délután háromra a helyi polgármesterhez, tárgyalások lesznek többek között Kisvárdán és Zalaegerszegen. A nagykanizsai leépítésről szerdán délután munkásgyűlésen tájékoztatták a dolgozókat.

Kedvezőbb feltételek

Phil Marshall azt mondta, hogy az elbocsátott dolgozókat jóval kedvezőbb feltételekkel küldik el, mint azt a törvény előírja. A cég azt tervezi, hogy a 2570 dolgozó felét 2010-ben, a másik felét 2011-ben bocsátják el, a 128 főt foglalkoztató üzemet január végén zárják be. A munkásokat a kollektív szerződés szerinti, a törvényileg előírtnál kedvezőbb juttatásokkal bocsátják el, emellett segíteni próbálják az elhelyezkedésüket is.

A cégnél leszögezték, hogy az átszervezés nem érini a GE budapesti kutató-fejlesztő központját, sem az ezer embert foglalkoztató ózdi ipari elektronikai gyárat.

A General Electric 1989-ben jelent meg Magyarországon, amikor ötven százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagot vásárolt a Tungsram Rt.-ben. A cégnek jelenleg tizenegy magyarországi városban tizennégy gyára van, emellett technológiai központja működik Budapesten, Budaörsön és Oroszlányban. A vállalat jelenleg tizennégyezer embert foglalkoztat az országban, a dolgozóik száma az átszervezés után tizenegyezer körül lesz, a cég közlése szerint tavaly áfa nélkülötvenhatmilliárd forint adót és járulékot fizettek be a magyar költségvetésbe.

Nyár óta lehetett számítani erre

Nyár elején jelentek meg az első hírek arról, hogy a GE a magyarországi fényforrásüzletágának (izzógyártás, világítástechnikai gép- és alkatrészgyártás) radikális leépítésére készül. Október közepén az országgyűlés munkaügyi bizottsága is maga elé kérette a GE-t, hogy tájékozódjon a cég magyarországi terveiről; ebben a parlamenti ciklusban ez volt az első eset, hogy egy magánvállalkozástól ilyen tájékoztatást kérjen.

Ezen a bizottsági ülésen még az hangzott el, hogy a cég a teljes, jelenleg nyolcezer embernek munkát adó magyarországi fényforrás-üzletági tevékenységét megszüntetheti. A cég október végére ígérte, hogy bemutatja az üzletág magyarországi jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, ez most meg is történt.

A GE döntését az teszi pikánssá, hogy a társaság idén tavasszal kiemelkedő, az arra pályázó cégek közül a legnagyobb munkahelymegőrző támogatást kapta. A társaság 7784 dolgozójának foglalkoztatásához három hónapra összesen 654 millió forint támogatásban részesült.

A cég vezetői az átszervezésről azt mondták, hogy a lépés elkerülhetetlen ahhoz, hogy versenyképesek maradhassanak, és megőrizhessék magyarországi tevékenységüket. A GE életében Magyarország mint befektetési központ, nagyon fontos helyszín, és a
cég törekszik arra, hogy a gazdasági világválság után kialakuló új gazdasági világrendben, a zöld gazdaság időszakában erősíteni tudja itteni pozícióit, mondta Leslaw Kuzaj, a GE regionális vezetője.