2024. június 25. 18:00
Hollandia 2
Ausztria 3
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország 1
Lengyelország 1
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Jövőre veszteséges lesz a Magyar Nemzeti Bank

2009.10.30. 16:16
A Magyar Nemzeti Bank szeptember végéig 75 milliárd forint nyereséget ért el, s ebben az évben várhatóan 36 milliárdos nyereséggel zár. Jövőre viszont 126 milliárd forint veszteséget vár, amely a költségvetésnek 80 milliárd forint többletkiadást jelenthet - ismertették az MNB-ben.

Közgazdaságtani tétel, hogy egy jegybank eredményét elsősorban nem a gazdálkodása, hanem a monetáris politikai céljai, illetve a nemzetközi pénzpiaci környezete határozza meg, mivel a jegybank feladata elsősorban nem a nyereséges gazdálkodás, hanem a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése.

A szakértők közölték: a jegybank folyamatosan csökkenti a saját működésének költségeit, így eredménye közvetlenül sem ebben az évben, sem a következő években nem függ össze gazdálkodásával. Emellett rögzítették: a magasabb devizatartalék és MNB-kötvényállomány a forint- illetve a devizahozamok között meglévő kamatkülönbözet mellett szükségszerűen a jegybanki eredmény romlásához vezet.

Természetesen a magasabb devizatartalék az ország sebezhetőségét csökkenti, és az államadósság finanszírozása érdekében kibocsátott devizakötvény felárát csökkenti - tette hozzá Antal Judit, a jegybank vezető szakértője.

Mivel a jegybanki eredmény 2009-ben várhatóan pozitív lesz, növekszik a jegybanki eredménytartalék, így a 2010. évi veszteségnek a 2011-es költségvetési hiányra gyakorolt hatása a jelzett veszteségnél lényegesen kisebb, az előrejelzés szerint közel 80 milliárd forint lehet - mondta az elemző. Ugyanezt a modellszámítást követve a költségvetésnek 2012-ben 111 milliárdos jegybanki veszteséggel kell számolnia.

A szakértői stáb által közzétett számítások azt mutatják, hogy az előbbiekben közölt számok a jelenlegi 7 százalékos alapkamat és 268 forintos euróárfolyam mellett adódnak. Ha az alapkamat egy százalékponttal csökken, és a forint öt százalékkal leértékelődik, akkor jövőre a közölt 126 milliárd forintos veszteség 36 milliárdra mérséklődik. Ha viszont mindkét tényező romlik, és az alapkamat 8 százalékra emelkedik, a forint pedig öt százalékkal felértékelődik, akkor a veszteség 216 milliárd forintra nő.

Természetesen az államháztartás konszolidált számaiban megjelenik az Államadósság Kezelő Központ eredménye is, amelyre éppen ellentétesen hat például az árfolyamváltozás. Ez a magyarázata annak, hogy jövőre például 126 milliárd forint helyett 80 milliárdos jegybanki veszteséggel kell számolnia a költségvetésnek.