Agrárháború 1,6 milliárd miatt

2009.11.02. 08:00 Módosítva: 2009.11.02. 08:17
Elfogadhatatlannak tartja több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás, hogy összesen 1,6 milliárd forinttal megsegítették a három dél-alföldi megye kilenc termelői értékesítő szervezetét (tészt) összefogó Datész Zrt.-t. A gazdák szerint uniós vizsgálat kellene, de nem biztos, hogy Brüsszelhez fordulnak, féltik saját később támogatásaikt.

Kiverte a biztosítékot néhány zöldség- és gyümölcstermelő társaságnál, valamint élelmiszer-feldolgozónál a Datész Zrt. uniós forrásokkal együtt összesen 1,6 milliárd forintos megsegítése - írja a Népszabadság minisztériumi forrásokra hivatkozva. A kilenc Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó tészt tömörítő cég szeptember végén kapta a pénzt, ami nélkül egyes vélemények szerint megszűnt volna, miután már tagjainak, azaz a termelőknek sem tudott fizetni.

Akadnak olyanok, akik annyira nehezményezték a Datész megsegítését, hogy nemtetszésüket, kifogásaikat levélben közölték a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal (NFGM), valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM). Mások Brüsszel elé vinnék a támogatás ügyét - bár féltik saját később EU-s forrásaikat -, miután megkérdőjelezik, hogy az állami beavatkozás összeegyeztethető az Európai Unió piacszabályozásával.

A támogatottak szerint a kifogások nem megalapozottak, a Datész nem részesül kivételezésben, sőt, a társaság kizárólag Brüsszel által már elfogadott hiteleket kap. Hozzáteszik: a Pénzügyminisztérium is vizsgálta a forrásokat, és abban nem talált kivetnivalót. Az FVM-ben lapunkat úgy tájékoztatták, hogy az említetteken kívül európai uniós forrásokra pályázhat még a Datész, s ha azokat elnyeri, csak akkor áll össze az 1,6 milliárd forintos "csomag".

A zúgolódó termelőknek és társaságoknak azonban nem csak az uniós normáknak való megfeleléssel akad gondjuk. Szerintük a forrásjuttatás hátrányos helyzetbe hozza a szubvenciók nélkül is nyereséges, így önerőből is életképes zöldségtermelő vállalkozásokat, ugyanis a Datésznek lehetősége nyílik arra, hogy piaci ár alatt értékesítse terményeit. Mivel a cég meghatározó szereplője a hazai zöldség- és gyümölcsellátásnak (a legnagyobb termelőket tömöríti), a beavatkozás nyertesei a multinacionális kereskedelmi láncok lehetnek, mert módjukban áll majd ismét leszorítani az árat a piacon.