Cecília
4 °C
6 °C

Húsz százalékot spórolhatunk a kötelezőn

2009.11.02. 11:44
A nagy biztosítók diktálják a tempót a pénteken indult kötelező biztosítási kampányban. Már az első héten nagyon sokan váltottak biztosítót, az idén rekordot várnak az alkuszok.

Óriási az érdeklődés a kötelező biztosítási kampányban, a Netrisk.hu biztosítási portálon már szombaton több mint 70 ezer díjszámítás történt, a váltók száma pedig vasárnap reggelre meghaladta a négyezret. A Biztositas.hu szerint tízből kilenc autós találhat majd magának olcsóbb kötelezőt, és az átlagos díjmegtakarítás is rekordmagasságokba emelkedik. A kampány első hétvégéjén váltók átlagdíja mindössze 25 780 forint volt, ami közel 20 százalékos csökkenés a tavalyi 31 000 forintos átlagdíjhoz képest.

A díjszámítások alapján az idei rendkívüli árversenyben nincs egyértelmű favorit. A biztosítók díjait a Netrisk.hu-n összehasonlító autósok legtöbbször az Aegont, az Uniqát, a Köbét, az Allianzot és a Genertelt találják az első helyen. Az eddig legjobb Aegon a lekérdezések csaknem 16 százalékában adja a legkedvezőbb árat, míg az Uniqa az esetek 14,4, a Köbe 12, az Allianz 11,4, a Genertel pedig 10,4 százalékában végez az első helyen. Hasonló adatok jöttek ki a Biztositas.hu számításai szerint is, az eddig megkötött szerződésekből ott úgy tűnik, hogy idén elsősorban az Uniqa, az Allianz, az Aegon és a Generali számíthat pozitív szaldójú kampányra, míg a többiek – az általuk adott jelentős árengedmények ellenére – sajnos veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Miután a legjobb árakat kínáló öt társaságból négy multinacionális háttérrel rendelkezik, a megkötött biztosítások esetében is hasonló arányokra lehetne számítani, még abban az esetben is, ha az ügyfelek az idén az árnál fontosabbnak tartják a választott biztosítók megkérdőjelezhetetlen tőkehátterét.

Mégis, az átszerződések statisztikáját nézve jóval egyenlőtlenebb az eloszlás: az áraival negyedik Allianzot választja ugyanis az ügyfelek csaknem 25 százaléka, vagyis minden negyedik autós. Míg az Aegon vagy az Uniqa csak 14, illetve 16 százalékban részesül az új kötésekből. A Köbe esetében a leginkább drámai a különbség, hiszen bár az esetek 12 százalékában az egyesület kínálja a legkedvezőbb árat, csupán az ügyfelek 3,7 százaléka köti meg itt 2010-es kötelező biztosítását.

A Netrisk szerint a kedvező árak csak azoknak jelentenek majd megtakarítást, akik új szerződést kötnek a kampányban, míg a váltani nem hajlandó autósok stagnáló, vagy kissé emelkedő kötelező biztosítási díjra számíthatnak 2010-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?