István, Vajk
17 °C
34 °C

Húsz százalékot spórolhatunk a kötelezőn

2009.11.02. 11:44
A nagy biztosítók diktálják a tempót a pénteken indult kötelező biztosítási kampányban. Már az első héten nagyon sokan váltottak biztosítót, az idén rekordot várnak az alkuszok.

Óriási az érdeklődés a kötelező biztosítási kampányban, a Netrisk.hu biztosítási portálon már szombaton több mint 70 ezer díjszámítás történt, a váltók száma pedig vasárnap reggelre meghaladta a négyezret. A Biztositas.hu szerint tízből kilenc autós találhat majd magának olcsóbb kötelezőt, és az átlagos díjmegtakarítás is rekordmagasságokba emelkedik. A kampány első hétvégéjén váltók átlagdíja mindössze 25 780 forint volt, ami közel 20 százalékos csökkenés a tavalyi 31 000 forintos átlagdíjhoz képest.

A díjszámítások alapján az idei rendkívüli árversenyben nincs egyértelmű favorit. A biztosítók díjait a Netrisk.hu-n összehasonlító autósok legtöbbször az Aegont, az Uniqát, a Köbét, az Allianzot és a Genertelt találják az első helyen. Az eddig legjobb Aegon a lekérdezések csaknem 16 százalékában adja a legkedvezőbb árat, míg az Uniqa az esetek 14,4, a Köbe 12, az Allianz 11,4, a Genertel pedig 10,4 százalékában végez az első helyen. Hasonló adatok jöttek ki a Biztositas.hu számításai szerint is, az eddig megkötött szerződésekből ott úgy tűnik, hogy idén elsősorban az Uniqa, az Allianz, az Aegon és a Generali számíthat pozitív szaldójú kampányra, míg a többiek – az általuk adott jelentős árengedmények ellenére – sajnos veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Miután a legjobb árakat kínáló öt társaságból négy multinacionális háttérrel rendelkezik, a megkötött biztosítások esetében is hasonló arányokra lehetne számítani, még abban az esetben is, ha az ügyfelek az idén az árnál fontosabbnak tartják a választott biztosítók megkérdőjelezhetetlen tőkehátterét.

Mégis, az átszerződések statisztikáját nézve jóval egyenlőtlenebb az eloszlás: az áraival negyedik Allianzot választja ugyanis az ügyfelek csaknem 25 százaléka, vagyis minden negyedik autós. Míg az Aegon vagy az Uniqa csak 14, illetve 16 százalékban részesül az új kötésekből. A Köbe esetében a leginkább drámai a különbség, hiszen bár az esetek 12 százalékában az egyesület kínálja a legkedvezőbb árat, csupán az ügyfelek 3,7 százaléka köti meg itt 2010-es kötelező biztosítását.

A Netrisk szerint a kedvező árak csak azoknak jelentenek majd megtakarítást, akik új szerződést kötnek a kampányban, míg a váltani nem hajlandó autósok stagnáló, vagy kissé emelkedő kötelező biztosítási díjra számíthatnak 2010-ben.