Egy év késéssel követjük Európát

2009.11.03. 12:19 Módosítva: 2009.11.03. 12:43
Jövőre éves szinten már csak fél százalékos GDP-csökkenés várható Magyarországon, 2011-ben pedig a növekedés 3,1 százalékos lehet - írja az Európai Bizottság kedden kiadott előrejelzése. A bizottság azt várja, hogy az Európai Unió már az idei második félévben kiemelkedik a recesszióból, és jövőre már 0,75 százalékos növekedésre lehet számítani átlagosan.

A brüsszeli bizottság szerint "a hathatós kiigazítási intézkedések segítettek csökkenteni a gazdaság sérülékenységét" Magyarországon. Erre az évre 6,5 százalékos gazdasági visszaesést jósol Brüsszel, jóval nagyobbat, mint tavasszal.

Az előrejelzés szerint az államháztartási hiány idén és jövőre valamivel 4 százalék fölött alakul a GDP-hez képest, messze az uniós átlag (6,9, illetve 7,5 százalék) alatt. A brüsszeli bizottság szerint "a hathatós kiigazítási intézkedések segítettek csökkenteni a gazdaság sérülékenységét" Magyarországon.

Még több munkanélküli

A munkanélküliségi arányt az idén 10,5, jövőre 11,3 százalékra jósolja a bizottság, míg az inflációt ez évben 4,3, jövőre 4 százalékosra. Tavaszi előrejelzésében jövőre 11,2 százalékos munkanélküliséget, illetve 4,1 százalékos inflációt jósolt a bizottság.

A Magyarországról szóló rövid elemzés emlékeztetett arra, hogy a gazdaság törékeny helyzetben volt, amikor tavaly év végén kirobbant a nemzetközi pénzügyi válság. Leszögezte, hogy tavaly a kormány - az EU, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank középtávú pénzügyi támogatásával együtt - folytatta a pénzügyi konszolidációs folyamatot, számos szerkezeti és átmeneti kiadáscsökkentési intézkedést tett.

A bizottság elemzése szerint a pénzügyi piaci feltételek a jelenleg vizsgált időtávban (2009-2011) várhatóan lassú, de folyamatos javulást mutatnak majd.

A csökkenő reálbérek és a foglalkoztatásra vonatkozó növekvő bizonytalanság miatt a háztartások kiadásai a jövőre lezáródó hároméves időszakban összesen mintegy 10 százalékkal csökkennek.

A bizottság szerint az import csökkenése meghaladja az exportét, így a kivitel nettó értelemben pozitív hatást tesz a gazdasági növekedésre. A folyó fizetési mérleget illetően ugyanakkor Brüsszel nem számít további javulásra jövőre.

Az unió egészére vonatkozó előrejelzés szerint a tagállamokban az államháztartási hiány növekedni fog – 2010-ben a GDP 7,5 százalékára –, majd 2011-ben a gazdaság élénkülése és az ideiglenes intézkedések fokozatos megszűnése miatt némileg visszaesik.

Pozitív európai kilátások

Az adatok megerősítik a szeptember kiadott időközi előrejelzés pozitív kilátásait, és több tekintetben jelentős javulást mutatnak a tavaszi bizottsági prognózisban szereplő adatokhoz képest.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a legfontosabb feladat most a fellendülés tartósságának biztosítása. Leszögezte: "Az, hogy az EU gazdasága lassan kilábal a recesszióból, nagyrészt a kormányok, a központi bankok és az EU ambiciózus intézkedéseinek köszönhető, amelyek megakadályozták a rendszer összeomlását és lökést adtak a gazdaság helyreállításához is."

Jövőre a prognózis szerint fokozatos élénkülés várható, majd 2011-ben a növekedés mintegy 1,5 százalékos lesz. "A gazdasági tevékenység rövid távú élénkülése a külső környezet és a pénzügyi feltételek javulásának, valamint a jelentős költségvetési és monetáris politikai intézkedések végrehajtásának az eredménye" - állapította meg a bizottság.

Hozzátette: a későbbiekben azonban várhatóan számos tényező korlátozza majd a magánkeresletet és így az élénkülés erősödését. Almuniáék szerint "alapvető fontosságú, hogy az összes bejelentett intézkedést teljes egészében végrehajtsuk és befejezzük a banki ágazat rendbehozatalát".

Kitekintés

"Itt az ideje, hogy középtávra is kitekintsünk és megfontoljuk, hogyan kezelhetjük a válságnak a munkaerőpiacra, az államháztartásra és a potenciális növekedésre gyakorolt káros hatását" hangoztatta a biztos.

Brüsszel megítélése szerint "az EU gazdasága, miután történetének legmélyebb, leghosszabb és legátfogóbb recesszióját élte át, most fordulóponthoz érkezett, ... az elmúlt hónapokban a példa nélkül álló költségvetési és monetáris politikai intézkedéseknek köszönhetőena gazdasági és pénzügyi helyzet jelentős javulásának lehettünk tanúi." Számos pénzügyi mutató visszatért a válság előtti szintre, miközben a bizalom erősödik - emlékeztetett a brüsszeli bizottság.

A bizottság szerint az EU munkaerőpiaca a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben, az elkövetkező negyedévekben mégis nagyobb arányú leépítés várható. Ebben az évben a foglalkoztatás több mint 2 százalékkal zsugorodik, majd 2010-ben 1,25 százalékos további csökkenés várható, ezután 2010 végén és 2011-ben az élénkülés megszilárdulásával fokozatosan stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Ami az államháztartásokat illeti, uniós szinten ebben az évben megháromszorozódik az államháztartási hiány (eléri a GDP közel 7 százalékát), majd 2010-ben tovább emelkedik.

Az előrejelzés szerint a jelenleg rendkívül alacsony infláció várhatóan némileg növekszik az EU-ban és az euróövezetben, de az előrejelzés időszakában (2009-2011) mérsékelt marad.

Brüsszel azt is kiemelte, hogy a recesszióból épp kikerülő uniós gazdaság kilátásai rendkívül bizonytalanok. Az élénkülés meglepően erős lehet, ha a szakpolitikai intézkedések a vártnál hatékonyabbnak bizonyulnak a pénzügyi ágazat stabilitásának helyreállítása és a bizalom erősítése terén, vagy ha a globális kereslet határozottabban erősödik. Másrészt a rossz munkaerő-piaci körülmények hatása és a beruházások korlátai a vártnál erőteljesebbnek bizonyulhatnak. Emellett ha a banki ágazat nem javítja mérlegét, nem lesz képes elegendő támogatást biztosítani az élénküléshez - vélte a prognózis, amely szerint az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok nagyrészt kiegyensúlyozottak.