Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy év késéssel követjük Európát

2009.11.03. 12:19 Módosítva: 2009-11-03 12:43:08
Jövőre éves szinten már csak fél százalékos GDP-csökkenés várható Magyarországon, 2011-ben pedig a növekedés 3,1 százalékos lehet - írja az Európai Bizottság kedden kiadott előrejelzése. A bizottság azt várja, hogy az Európai Unió már az idei második félévben kiemelkedik a recesszióból, és jövőre már 0,75 százalékos növekedésre lehet számítani átlagosan.

A brüsszeli bizottság szerint "a hathatós kiigazítási intézkedések segítettek csökkenteni a gazdaság sérülékenységét" Magyarországon. Erre az évre 6,5 százalékos gazdasági visszaesést jósol Brüsszel, jóval nagyobbat, mint tavasszal.

Az előrejelzés szerint az államháztartási hiány idén és jövőre valamivel 4 százalék fölött alakul a GDP-hez képest, messze az uniós átlag (6,9, illetve 7,5 százalék) alatt. A brüsszeli bizottság szerint "a hathatós kiigazítási intézkedések segítettek csökkenteni a gazdaság sérülékenységét" Magyarországon.

Még több munkanélküli

A munkanélküliségi arányt az idén 10,5, jövőre 11,3 százalékra jósolja a bizottság, míg az inflációt ez évben 4,3, jövőre 4 százalékosra. Tavaszi előrejelzésében jövőre 11,2 százalékos munkanélküliséget, illetve 4,1 százalékos inflációt jósolt a bizottság.

A Magyarországról szóló rövid elemzés emlékeztetett arra, hogy a gazdaság törékeny helyzetben volt, amikor tavaly év végén kirobbant a nemzetközi pénzügyi válság. Leszögezte, hogy tavaly a kormány - az EU, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank középtávú pénzügyi támogatásával együtt - folytatta a pénzügyi konszolidációs folyamatot, számos szerkezeti és átmeneti kiadáscsökkentési intézkedést tett.

A bizottság elemzése szerint a pénzügyi piaci feltételek a jelenleg vizsgált időtávban (2009-2011) várhatóan lassú, de folyamatos javulást mutatnak majd.

A csökkenő reálbérek és a foglalkoztatásra vonatkozó növekvő bizonytalanság miatt a háztartások kiadásai a jövőre lezáródó hároméves időszakban összesen mintegy 10 százalékkal csökkennek.

A bizottság szerint az import csökkenése meghaladja az exportét, így a kivitel nettó értelemben pozitív hatást tesz a gazdasági növekedésre. A folyó fizetési mérleget illetően ugyanakkor Brüsszel nem számít további javulásra jövőre.

Az unió egészére vonatkozó előrejelzés szerint a tagállamokban az államháztartási hiány növekedni fog – 2010-ben a GDP 7,5 százalékára –, majd 2011-ben a gazdaság élénkülése és az ideiglenes intézkedések fokozatos megszűnése miatt némileg visszaesik.

Pozitív európai kilátások

Az adatok megerősítik a szeptember kiadott időközi előrejelzés pozitív kilátásait, és több tekintetben jelentős javulást mutatnak a tavaszi bizottsági prognózisban szereplő adatokhoz képest.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a legfontosabb feladat most a fellendülés tartósságának biztosítása. Leszögezte: "Az, hogy az EU gazdasága lassan kilábal a recesszióból, nagyrészt a kormányok, a központi bankok és az EU ambiciózus intézkedéseinek köszönhető, amelyek megakadályozták a rendszer összeomlását és lökést adtak a gazdaság helyreállításához is."

Jövőre a prognózis szerint fokozatos élénkülés várható, majd 2011-ben a növekedés mintegy 1,5 százalékos lesz. "A gazdasági tevékenység rövid távú élénkülése a külső környezet és a pénzügyi feltételek javulásának, valamint a jelentős költségvetési és monetáris politikai intézkedések végrehajtásának az eredménye" - állapította meg a bizottság.

Hozzátette: a későbbiekben azonban várhatóan számos tényező korlátozza majd a magánkeresletet és így az élénkülés erősödését. Almuniáék szerint "alapvető fontosságú, hogy az összes bejelentett intézkedést teljes egészében végrehajtsuk és befejezzük a banki ágazat rendbehozatalát".

Kitekintés

"Itt az ideje, hogy középtávra is kitekintsünk és megfontoljuk, hogyan kezelhetjük a válságnak a munkaerőpiacra, az államháztartásra és a potenciális növekedésre gyakorolt káros hatását" hangoztatta a biztos.

Brüsszel megítélése szerint "az EU gazdasága, miután történetének legmélyebb, leghosszabb és legátfogóbb recesszióját élte át, most fordulóponthoz érkezett, ... az elmúlt hónapokban a példa nélkül álló költségvetési és monetáris politikai intézkedéseknek köszönhetőena gazdasági és pénzügyi helyzet jelentős javulásának lehettünk tanúi." Számos pénzügyi mutató visszatért a válság előtti szintre, miközben a bizalom erősödik - emlékeztetett a brüsszeli bizottság.

A bizottság szerint az EU munkaerőpiaca a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben, az elkövetkező negyedévekben mégis nagyobb arányú leépítés várható. Ebben az évben a foglalkoztatás több mint 2 százalékkal zsugorodik, majd 2010-ben 1,25 százalékos további csökkenés várható, ezután 2010 végén és 2011-ben az élénkülés megszilárdulásával fokozatosan stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Ami az államháztartásokat illeti, uniós szinten ebben az évben megháromszorozódik az államháztartási hiány (eléri a GDP közel 7 százalékát), majd 2010-ben tovább emelkedik.

Az előrejelzés szerint a jelenleg rendkívül alacsony infláció várhatóan némileg növekszik az EU-ban és az euróövezetben, de az előrejelzés időszakában (2009-2011) mérsékelt marad.

Brüsszel azt is kiemelte, hogy a recesszióból épp kikerülő uniós gazdaság kilátásai rendkívül bizonytalanok. Az élénkülés meglepően erős lehet, ha a szakpolitikai intézkedések a vártnál hatékonyabbnak bizonyulnak a pénzügyi ágazat stabilitásának helyreállítása és a bizalom erősítése terén, vagy ha a globális kereslet határozottabban erősödik. Másrészt a rossz munkaerő-piaci körülmények hatása és a beruházások korlátai a vártnál erőteljesebbnek bizonyulhatnak. Emellett ha a banki ágazat nem javítja mérlegét, nem lesz képes elegendő támogatást biztosítani az élénküléshez - vélte a prognózis, amely szerint az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok nagyrészt kiegyensúlyozottak.