Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhet a gázháború, meg sem érezzük

2009.11.03. 07:41
Megfelelő mennyiségű a gázkészlet a magyarországi kereskedelmi és a stratégiai tározókban ahhoz, hogy az import leállása esetén is zavartalan maradjon a gázellátás - írja keddi összeállításában a Népszava.

A napokban befejeződik a hazai kereskedelmi gáztárolók feltöltése. Így a betárolt gázmennyiség eléri majd a 3,7 milliárd köbmétert. A fejlesztések következtében a tárolókból naponta kivehető maximális gázmennyiség a korábbi, napi 51 millió köbméterről napi 55 millió köbméterre nőtt.

Ebben a fűtési szezonban is bekövetkezhet, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti gázár-elszámolási vita végül a csapok elzárásához vezet. Így Európa a tél közepén, januárban ismét földgázellátás nélkül maradhat.

Szakértők szerint a jövő év első hónapjában esedékes elnökválasztásokig elegendő lehet Ukrajnának a tartozásai rendezéséhez a már megszerzett nemzetközi pénzügyi segítség. Később azonban más forrást kell keresnie a szomszéd ország kormányzatának.