Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maradhat a GE-nél a foglalkoztatási támogatás

2009.11.03. 15:40 Módosítva: 2009-11-03 15:46:42
A kormány tárgyal a General Electric-kel (GE) arról, hogy a cég Magyarországra telepítse más tevékenységét a hagyományos izzók gyártása helyett - jelentette be kedden a kormányszóvivő. Szollár Domokos megerősítette, hogy a társaságnak nem kell visszafizetnie a tavasszal kapott állami támogatást.

A kormányszóvivő elmondta: a GE 1,1 milliárd forintos munkahelymegtartó támogatásra pályázott a 4 plusz 1-es program keretében (a kormány állja a hét ötödik munkanapján a dolgozók bérét, így segíti a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került cégeket). A támogatási igényből végül mintegy 650 millió forintot ítéltek oda a társaságnak.

A General Electric a megítélt támogatásból 198 millió forintot használt fel. Azért csak ennyit, mert közben ismét beindult a termelés, így a cégnek már nem volt szüksége további segítségre - tette hozzá. A kormányszóvivő kiemelte: a támogatás jól hasznosult, hiszen az állami segítség nélkül most nem 2700, hanem 4-5 ezer munkahely szűnne meg.

A General Electric múlt szerdán véglegesítette: a következő két évben 2.570 embert bocsát el a fényforrás üzletágban Magyarországon. A létszámleépítés az uniós szabályok változása miatt a hagyományos izzó- és a fénycsőgyártást érinti, mivel fokozatosan kivonják a hagyományos izzókat az európai forgalomból.

Az elbocsátások a jövő év első negyedévében kezdődnek meg, és a tervek szerint 2011 utolsó negyedévében fejeződnek be. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon.