Oszkó: Nem kell félni a forintgyengüléstől

2009.11.03. 13:28 Módosítva: 2009.11.03. 13:42
A világpiaci mozgások következménye az elmúlt napokban bekövetkezett forintgyengülés, nem magyar specifikus oka van - jelezte egy mai konferencia keretében újságíróknak Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szavai szerint a mostani 280 körüli euró árfolyam "nem okoz bajt" a magyar bankrendszernek stabilitási szempontból.

Oszkó egy kérdésre elmondta, hogy az Európai Bizottság által ma közzétett, a magyar kormányénál (GDP-arányosan 3,9 százalék erre, 3,8 százalék a jövő évre) magasabb államháztartási hiány előrejelzések (4,1 és 4,2 százalék) nem a legfrissebb költségvetési fejleményekre alapulnak, például nem veszik figyelembe az októberi államháztartási folyamatokat.

A pénzügyminiszter hozzátette: biztos abban, hogy a következő két hétben a nemzetközi hitelcsomaggal kapcsolatban esedékes tárgyalásokon meg tudják majd győzni az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap képviselőit a saját prognózisuk helyességéről.

A forint gyengüléséről a miniszter azt mondta: az árfolyam a nemzetközi pénzpiaci mozgások hatására gyengült, az nem veszélyezteti a magyar pénzpiac, a pénzügyi intézmények stabilitását.

Az euró kedden reggel 279 forint körül volt, de éjszaka 283 forint felett is járt a jegyzés. Devizakereskedők szerint éjszaka a nemzetközi kereskedésben "félreütöttek" egy üzletet: egy 278,50 forintos euró árfolyam utáni ügylet 288,60 forinton született, ami beindította a stop-loss ügyleteket. Ennek nyomán arra a szintre emelkedett az árfolyam, ahol a nagyobb veszteség elkerülésére a befektetők lezárják a pozíciójukat, ahogy egy kereskedő fogalmazott: "rövid őrület után a forint visszajött a 280 forint alatt szintre".

A forint az euróval szemben viszonylag gyorsan gyengült - újra - a 280 forintos szintig: október 21-én 264 forint körül volt az árfolyam, ami utoljára júliusban ingadozott 280 forint körül.