Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmadszor is állami cég lesz a Malév

2009.11.03. 11:22 Módosítva: 2009-11-03 11:36:48
A Kommerszant című orosz lap szerint a magyar kormány előzetes megállapodásra jutott a Vnyesekonombankkal (VEB) arról, hogy megvásárolja a Malév banknál lévő 49 százalékos tulajdonának egy részét. A részleteket egy-két héten belül kidolgozzák.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint a magyar kormány a Malév költségvetéssel szembeni adósságának egy részét részvénykibocsátás útján átalakítaná többségi paketté, így a VEB-nél lévő csomag kisebbségivé válna.

A Kommerszant szakértőket idézve azt írta, hogy az üzlet kifizetődő lehet az orosz félnek: a VEB gyakorlatilag a megvásárlás pillanatától kezdve igyekezett megszabadulni a Malév-részvényektől, s ha a társaságot megszabadítják az adósságoktól, a kisebbségi csomagot reális áron el tudja adni.

Kormánydöntésre várva

A lap idézte a magyar pénzügyminisztérium vonatkozó közleményét. Érdeklődésére a VEB banknál is megerősítették az október 29-i tárgyalások tényét, de hozzátették, hogy eredményről majd akkor lehet beszélni, ha kormányszinten döntés születik.

Alig néhány hónappal azután, hogy a VEB bank résztulajdonos lett a Malévnál, szárnyra keltek az első hírek arról, hogy a bank szeretne megszabadulni a pakettől.

A Kommerszantnak sem a magyar pénzügyminisztériumban, sem a VEB-nél nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mekkora részvénycsomagot szerezhet a magyar állam, mennyire értékelik azt és hogy hogyan szándékoznak megkötni az üzletet.

Heteken belül eldől

Ugyanakkor a tárgyalásokhoz közelálló három forrás is közölte a lappal, hogy az Airbridge Zrt részvénykibocsátásáról van szó. Ennek során a Malév költségvetéssel szembeni adósságainak egy részét, valamint a privatizáció során vállalt, nem teljesített kötelezettségeket - a Malévhoz közelálló források szerint mintegy 170 millió euróról van szó - részvénycsomaggá alakítják, s ezzel az Airbridge jelenlegi részvényesei, Költő Magdolna és a VEB tulajdonrésze kisebbségivé zsugorodik.

A részvénykibocsátást a magyar Eximbank garantálja, s eredményeként a magyar kormány a Malév többségi részvényesévé válik, a VEB pedig kisebbségi tulajdonos lesz - állítja a Kommerszant. A lap szerint az üzlet részleteit 1-2 héten belül szándékoznak kidolgozni a felek.