Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Harmadszor is állami cég lesz a Malév

2009.11.03. 11:22 Módosítva: 2009.11.03. 11:36
A Kommerszant című orosz lap szerint a magyar kormány előzetes megállapodásra jutott a Vnyesekonombankkal (VEB) arról, hogy megvásárolja a Malév banknál lévő 49 százalékos tulajdonának egy részét. A részleteket egy-két héten belül kidolgozzák.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint a magyar kormány a Malév költségvetéssel szembeni adósságának egy részét részvénykibocsátás útján átalakítaná többségi paketté, így a VEB-nél lévő csomag kisebbségivé válna.

A Kommerszant szakértőket idézve azt írta, hogy az üzlet kifizetődő lehet az orosz félnek: a VEB gyakorlatilag a megvásárlás pillanatától kezdve igyekezett megszabadulni a Malév-részvényektől, s ha a társaságot megszabadítják az adósságoktól, a kisebbségi csomagot reális áron el tudja adni.

Kormánydöntésre várva

A lap idézte a magyar pénzügyminisztérium vonatkozó közleményét. Érdeklődésére a VEB banknál is megerősítették az október 29-i tárgyalások tényét, de hozzátették, hogy eredményről majd akkor lehet beszélni, ha kormányszinten döntés születik.

Alig néhány hónappal azután, hogy a VEB bank résztulajdonos lett a Malévnál, szárnyra keltek az első hírek arról, hogy a bank szeretne megszabadulni a pakettől.

A Kommerszantnak sem a magyar pénzügyminisztériumban, sem a VEB-nél nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mekkora részvénycsomagot szerezhet a magyar állam, mennyire értékelik azt és hogy hogyan szándékoznak megkötni az üzletet.

Heteken belül eldől

Ugyanakkor a tárgyalásokhoz közelálló három forrás is közölte a lappal, hogy az Airbridge Zrt részvénykibocsátásáról van szó. Ennek során a Malév költségvetéssel szembeni adósságainak egy részét, valamint a privatizáció során vállalt, nem teljesített kötelezettségeket - a Malévhoz közelálló források szerint mintegy 170 millió euróról van szó - részvénycsomaggá alakítják, s ezzel az Airbridge jelenlegi részvényesei, Költő Magdolna és a VEB tulajdonrésze kisebbségivé zsugorodik.

A részvénykibocsátást a magyar Eximbank garantálja, s eredményeként a magyar kormány a Malév többségi részvényesévé válik, a VEB pedig kisebbségi tulajdonos lesz - állítja a Kommerszant. A lap szerint az üzlet részleteit 1-2 héten belül szándékoznak kidolgozni a felek.