Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl van a mélyponton a lízingpiac

2009.11.03. 15:45
Bár az idei év harmadik negyedévében folytatódott a lízingpiac negatív tendenciája, az utolsó negyedév teljesítménye azonban javult az előzőhöz képest. Míg az év második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 70 százalékos visszaesés volt észlelhető, addig a csökkenés tavalyhoz képest csak 66 százalékos volt az elmúlt három hónapban.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke az év harmadik negyedévében 66 százalékal csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke 323,741 milliárd forint, amely egyharmada a tavalyi év január-szeptember időszakában finanszírozott 946,678 milliárd forintnak. A szerződések száma ugyan továbbra is csökken, de az előző év hasonló időszakához képest ez a csökkenés kilenc hónapos idősávban 65 százalékos, amely kisebb, mint félévkor tapasztalt 74 százalék. Az európai lízingszövetség, a Leaseurope adatai szerint a magyar piacon tapasztalt csökkenés nagyobb, mint a nyugati országokban tapasztalt átlagos 36 százalékos, de kisebb, mint a román és ukrán piac 70 százalék feletti visszaesése. A piaci szereplők számában és összetételében nincs érdemi változás, a legnagyobb cégek csaknem az összes szegmensben érdekelt maradtak, a kockázatos területekről való kivonulások megálltak.

A Lízingszövetség tagsága az év hátralévő részében és 2010-ben is visszaesésre számít, bár már kisebb mértékben az eddigiekhez képest. Többségük szerint a flotta és az ingatlan szegmensben várható a legnagyobb növekedés jövőre, míg a truck szegmens piaci részesedésének csökkenésére számítanak.

Az elmúlt hónapokban nem fordult meg a trend de a csökkenés mindenképpen lassulni látszik, sőt az sem kizárt, hogy meg is állhat a következő egy évben. Ez leginkább a kamatcsökkenésnek és a forint stabilizálódásának köszönhető, amely nyugtatóan hat a piacra és az ügyfelekre. A lízingcégek elérték a mélypontot, ebben a helyzetben fontos szerep hárul a meglévő portfoliókra illetve azok gondozására – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. Ugyanakkor, a tervezett deviza-hitel korlátozása nagyon erős kockázatot jelent a piaci szereplőknek és bár hosszú távon, nem kétséges a pozitív hatása, de rövid távon súlyos, akár további 50 százalékos visszaesést eredményezhet a lízingpiacon.

Rosszul ment az autósoknak és ingatlanosoknak

A legnagyobb visszaesést az ingatlan és a gépjármű-finanszírozás szenvedte el; az előbbi 75 százalék, míg az utóbbi 69 százalékos visszaesést könyvelhetett el eddig éves szinten. A szerződések száma a két szegmensben 89 százalék, illetve 69 százalékos visszaesést produkált.

Az ingatlanlízing szegmensben a tavalyi 50,3 milliárd forinthoz képest idén csak 13,2 milliárdot helyeztek ki, viszont az előző negyedévhez képest ez 22 százalékos növekedést jelent. Az ingatlanok a teljes magyar lízingszektor több mint 13 százalékát képviselik; a nagy visszaesés ellenére ez ismételt növekedést jelent piaci részesedésben. Míg a második negyedévben sokan kerestek kisebb értékű ingatlant, addig az utóbbi három hónapban ez tendencia megállt.

A másik nagy vesztes az autófinanszírozás, itt a tavalyi harmadik negyedévben finanszírozott 174,5 milliárd forinthoz képest idén június-szeptember hónapokban ez az összeg 42,4 milliárdra csökkent. A szerződésszám 69 százalékos csökkenése kisebb a gépjármű értékesítés volumenének visszaesésénél, ami elérte a 80 százalékot. A gépjármű finanszírozásban, nagyrészt PSZÁF szabályozásnak köszönhetően rövidült a futamidő, viszont más területeken, ilyen az ingatlan szegmens, továbbra is a hosszú lejáratú szerződések vannak többségben.

Vége a rossz időknek

Az adótörvény 2010. januártól életbe lépő módosításaitól pozitív lökést várunk a lízingpiacnak, azon belül az ingatlanlízingnek, valamint idén június óta a visszlízing mentesül a tízszázalékos illetékfizetési kötelezettségtől. Ez leginkább a kis-és középvállalkozásokat juttatja majd pluszforráshoz. Sikerként könyveljük el az újonnan épített lakások esetén a lízingkonstrukcióra is kiterjesztett kedvezményeket, amely 15 millió forint értékig illetékmentességet jelent a vásárló számára. A lízing szabályozása az új polgári törvénykönyvben pedig végre megszünteti a lízingügyletek egységes jogértelmezésének hiányát, és nagyobb biztonságot nyújt az ügyfeleknek – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. A haszongépjárműveknél mind a finanszírozott érték, mind a megkötött szerződések száma 65 százalékal esett. 2009 eleje óta az új teherautók aránya 15 százalékal csökkent.

A flottafinanszírozás értékben 55 százalékos a visszaesés a negyedévben és megfigyelhető, hogy a piac, hasonlóan az előző vizsgált időszakhoz, eltolódott a használt gépjárművek irányába. 48 százalékal kevesebb szerződést kötöttek az elmúlt három hónapban, mint korábban.

A gépek és berendezések piacán 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben, ez 26,8 milliárd forint kihelyezett értéket jelent. A csökkenés nagyobb mértékű, mint az év első felében és az. Annak ellenére, hogy a mezőgép piaci aránya nőtt, ezzel együtt az eddig jól teljesítő IT és az egyéb gépek részesedése 23 százalékal csökkent.