Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Túl van a mélyponton a lízingpiac

2009.11.03. 15:45
Bár az idei év harmadik negyedévében folytatódott a lízingpiac negatív tendenciája, az utolsó negyedév teljesítménye azonban javult az előzőhöz képest. Míg az év második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 70 százalékos visszaesés volt észlelhető, addig a csökkenés tavalyhoz képest csak 66 százalékos volt az elmúlt három hónapban.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke az év harmadik negyedévében 66 százalékal csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke 323,741 milliárd forint, amely egyharmada a tavalyi év január-szeptember időszakában finanszírozott 946,678 milliárd forintnak. A szerződések száma ugyan továbbra is csökken, de az előző év hasonló időszakához képest ez a csökkenés kilenc hónapos idősávban 65 százalékos, amely kisebb, mint félévkor tapasztalt 74 százalék. Az európai lízingszövetség, a Leaseurope adatai szerint a magyar piacon tapasztalt csökkenés nagyobb, mint a nyugati országokban tapasztalt átlagos 36 százalékos, de kisebb, mint a román és ukrán piac 70 százalék feletti visszaesése. A piaci szereplők számában és összetételében nincs érdemi változás, a legnagyobb cégek csaknem az összes szegmensben érdekelt maradtak, a kockázatos területekről való kivonulások megálltak.

A Lízingszövetség tagsága az év hátralévő részében és 2010-ben is visszaesésre számít, bár már kisebb mértékben az eddigiekhez képest. Többségük szerint a flotta és az ingatlan szegmensben várható a legnagyobb növekedés jövőre, míg a truck szegmens piaci részesedésének csökkenésére számítanak.

Az elmúlt hónapokban nem fordult meg a trend de a csökkenés mindenképpen lassulni látszik, sőt az sem kizárt, hogy meg is állhat a következő egy évben. Ez leginkább a kamatcsökkenésnek és a forint stabilizálódásának köszönhető, amely nyugtatóan hat a piacra és az ügyfelekre. A lízingcégek elérték a mélypontot, ebben a helyzetben fontos szerep hárul a meglévő portfoliókra illetve azok gondozására – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. Ugyanakkor, a tervezett deviza-hitel korlátozása nagyon erős kockázatot jelent a piaci szereplőknek és bár hosszú távon, nem kétséges a pozitív hatása, de rövid távon súlyos, akár további 50 százalékos visszaesést eredményezhet a lízingpiacon.

Rosszul ment az autósoknak és ingatlanosoknak

A legnagyobb visszaesést az ingatlan és a gépjármű-finanszírozás szenvedte el; az előbbi 75 százalék, míg az utóbbi 69 százalékos visszaesést könyvelhetett el eddig éves szinten. A szerződések száma a két szegmensben 89 százalék, illetve 69 százalékos visszaesést produkált.

Az ingatlanlízing szegmensben a tavalyi 50,3 milliárd forinthoz képest idén csak 13,2 milliárdot helyeztek ki, viszont az előző negyedévhez képest ez 22 százalékos növekedést jelent. Az ingatlanok a teljes magyar lízingszektor több mint 13 százalékát képviselik; a nagy visszaesés ellenére ez ismételt növekedést jelent piaci részesedésben. Míg a második negyedévben sokan kerestek kisebb értékű ingatlant, addig az utóbbi három hónapban ez tendencia megállt.

A másik nagy vesztes az autófinanszírozás, itt a tavalyi harmadik negyedévben finanszírozott 174,5 milliárd forinthoz képest idén június-szeptember hónapokban ez az összeg 42,4 milliárdra csökkent. A szerződésszám 69 százalékos csökkenése kisebb a gépjármű értékesítés volumenének visszaesésénél, ami elérte a 80 százalékot. A gépjármű finanszírozásban, nagyrészt PSZÁF szabályozásnak köszönhetően rövidült a futamidő, viszont más területeken, ilyen az ingatlan szegmens, továbbra is a hosszú lejáratú szerződések vannak többségben.

Vége a rossz időknek

Az adótörvény 2010. januártól életbe lépő módosításaitól pozitív lökést várunk a lízingpiacnak, azon belül az ingatlanlízingnek, valamint idén június óta a visszlízing mentesül a tízszázalékos illetékfizetési kötelezettségtől. Ez leginkább a kis-és középvállalkozásokat juttatja majd pluszforráshoz. Sikerként könyveljük el az újonnan épített lakások esetén a lízingkonstrukcióra is kiterjesztett kedvezményeket, amely 15 millió forint értékig illetékmentességet jelent a vásárló számára. A lízing szabályozása az új polgári törvénykönyvben pedig végre megszünteti a lízingügyletek egységes jogértelmezésének hiányát, és nagyobb biztonságot nyújt az ügyfeleknek – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. A haszongépjárműveknél mind a finanszírozott érték, mind a megkötött szerződések száma 65 százalékal esett. 2009 eleje óta az új teherautók aránya 15 százalékal csökkent.

A flottafinanszírozás értékben 55 százalékos a visszaesés a negyedévben és megfigyelhető, hogy a piac, hasonlóan az előző vizsgált időszakhoz, eltolódott a használt gépjárművek irányába. 48 százalékal kevesebb szerződést kötöttek az elmúlt három hónapban, mint korábban.

A gépek és berendezések piacán 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben, ez 26,8 milliárd forint kihelyezett értéket jelent. A csökkenés nagyobb mértékű, mint az év első felében és az. Annak ellenére, hogy a mezőgép piaci aránya nőtt, ezzel együtt az eddig jól teljesítő IT és az egyéb gépek részesedése 23 százalékal csökkent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!