Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb állami mentőöv angol bankoknak

2009.11.03. 11:25 Módosítva: 2009-11-03 11:52:35
A RBS részére juttatott 25,5 milliárd fontos állami tőkeerősítés fejében 70 százalékról 84,4 százalékra nő a kormányzati tulajdonhányad az edinburghi hitelintézetben.

A brit pénzügyminisztérium ma délelőtt bejelentette, hogy újabb, mintegy 31,3 milliárd fontos (51 milliárd dolláros) tőkeinjekcióhoz juttatja a Royal Bank of Scotland Group Plc-t (RBS) és a szigetország legnagyobb jelzálog hitelezőjét, a Lloyd's Banking Group Plc-t (Lloyds) - írja villámhírében az Equilor. A RBS részére juttatott 25,5 milliárd fontos állami tőkeerősítés fejében 70 százalékról 84,4 százalékra nő a kormányzati tulajdonhányad az edinburghi hitelintézetben, amiért cserébe az állam „B” típusú részvényeket kap. A brit kormány 2008-ban első ízben 37 milliárd fontos tőkéhez juttatta a két hitelintézetet.

A mostani második keretből a Lloyds 5,8 milliárd fontot hív le, míg a maradék tőkét - mintegy 21 milliárd fontot – intézményi befektetőktől szerzi be. A kormány 43 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik a Lloydsban, amely igyekszik elkerülni az állami kontroll erősödését, ezért a 21 milliárdos tőkebeemelési tervét a piacról hajtja végre: 7,5 milliárd fontnyi részvénycserével, és 13,5 milliárd fontos új részvény kibocsátással, amely a legjelentősebb IPO (tőzsdei kibocsátás) lehet az Egyesült Királyság történetében.

Erősödik viszont az állami kontroll az RBS üzletpolitikája fölött: várhatóan eladásra kerül az RBS biztosítási üzletága és néhány bankfiókja, valamint - az Európai Bizottság engedélyéhez kötött bankmentő csomag keretében - 282 milliárd fontnyi eszközállományt a kormányzati ”Eszközvédelmi Programba” (Asset Protection Scheme) kell áthelyeznie. Mindemellett a megállapodás szerint az RBS nem fizethet idén bónuszjuttatást felsővezetőinek (39 ezer fontos éves jövedelem szint fölött). A hitelintézet vezérigazgatója, Stephen Hester szerint a Bizottsággal kötött megállapodás elfogadható következményekkel jár a bank számára. AZ RBS árfolyama másfél százalékkal csökkent, 38 pennyre a londoni tőzsdén kedd délelőtt.

Az Equilor értékelése szerint a piacot némileg meglepte az újabb bankmentő csomag bejelentése, ugyanis a pénzügyi szektort idén az egyik legjobban teljesítő iparágak közé várták. Emiatt a bankok jellemzően az állami kölcsön visszafizetését igyekeznek előrehozni (SocGen, BNP Paribas) vagy a piacról próbálnak tőkét beemelni (Erste, UniCredit, Intesa, de a Lloyds is), hogy kerüljék a szigorú feltételekkel járó állami hitelcsomagot. Ezzel szemben az RBS szorosabbra vonja az állami kontrollt, amit a piac negatívan értékelhet, de egyelőre visszafogott a reakció, az RBS árfolyama 2% körüli mínuszban mozog a délelőtti kereskedésben. Az egész iparág szempontjából fontos, hogy az RBS a második legnagyobb európai nagybankként eladni kényszerül biztosítási üzletágát (mint ismeretes két hete az ING Csoport jelentette be az üzletágtól történő megválást). Akkor a hír elrontotta a nemzetközi befektetői hangulatot, amely negatív korrekciót idézett elő a piacokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?