Fiktív tőkeemelés az egerszalóki hotel építőjénél

2009.11.04. 07:39

Bár a cégbíróság bejegyezte, valójában nem valósult meg egy 882 millió forintos tőkeemelés az új, egerszalóki négycsillagos termálhotelt építő Szalók Holding nevű cégben - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.


Az adóhatóság vizsgálata szerint a Strabag érdekeltségi körébe tartozó BRVZ Kft. ugyanis csak papíron fektetett tőkét a cégbe, valójában ez nem történt meg. A Strabagtól kapott információ szerint cégük nem tőkét emelt, hanem a projekt indításához adott kölcsönt az akkori fő tulajdonos HH Global Capital Parnters nevű cégnek 2005-ben. Ezt a pénzt viszont a HH tudtuk nélkül tőkeemelésre, nem pedig az építkezés finanszírozására fordította, holott a szerződés rögzítette a feltételeket - írta a Napi Gazdaság.
Az osztrák érdekeltségű építőipari cég hárommilliárd forintért elvégezte az egerszalóki fürdő megépítését, de a hotelberuházásra már egy olcsóbb ajánlatot adó céget választottak. Az adóhivatal vizsgálata arra is fényt derített, hogy az Egri Építő Kft. ugyan felvett 100 millió forintot a fővállalkozó kiválasztására, de érdemi munkát ezért a díjért nem végzett.
A lap szerint miután a héten záruló zártkörű értékesítési pályázat nagy valószínűséggel nem jár eredménnyel, a több mint 10 milliárdos beruházást a kisebbségi részvénycsomagot birtokló Magyar Fejlesztési Bank lesz kénytelen tovább vinni.