Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem jobbak a szomszéd országok adórendszerei

2009.11.04. 16:01

Nem lehet kijelenteni, hogy a Magyarországgal szomszédos országok adórendszerei kedvezőbbek lennének a magyarnál, mivel a magyar szabályozás számos részletben jobban kedvez a vállalatoknak - mondta el Beer Gábor, a KPMG magyarországi adópartnere.

A Complex Kiadó Adózás a környező országokban címmel megjelent új kiadványának bemutatóján Beer Gábor kiemelte: egy társaságnak sok szempontot kell mérlegelnie, ha külföldre akarja telepíteni tevékenységét, így nem dönthet csak az alapján, hogy hol, mekkora a társasági adó, vagy a munkabér utáni elvonás. A környező országokban egyes adózási szabályozások kedvezőbbek a magyarnál, ugyanakkor mások Magyarországon előnyösebbek, ezért minden vállalatnak saját üzleti terve alapján kell döntenie arról, hogy hol végzi tevékenységét.

Beer Gábor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: például ha egy cég ingatlan-tranzakciókat végezne, teljesen más országok lehetnek számára előnyösek, mint ha holding társaságot alakítana, vagy befektetni szeretne. A magyar adóhatóság mellett a környező országok adóhivatalai is egyre inkább ügyfélbarátak, így a külföldi cégek a legtöbb országban az angol nyelvű jogszabályok mellett már adózási segédletet is letölthetnek a hivatalok honlapjairól.

Sok vállalat azonban nincsen tisztában az effektív üzletvezetés szabályával - amikor egyes kedvezőbb szabályok miatt külföldre akar települni -, amely szerint ha egy külföldi alapítású vállalatot Magyarországról irányítanak, akkor az magyar adóalanynak számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!