Nem találtak jelölteket az ÁSZ élére

2009.11.04. 15:32 Módosítva: 2009.11.04. 15:55
Ellehetetlenülhet az Állami Számvevőszék munkája az év utolsó hónapjától, ha a parlamenti oldalak néhány héten belül nem tudnak megállapodni a személyi kérdésekről - mondta Kovács Tibor, a számvevőszék következő elnökének és alelnökeinek jelölésével foglalkozó országgyűlési eseti bizottság elnöke szerdán azt követően, hogy a testület ülésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről.

A bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülését követő sajtótájékoztatóján kifejtette: az MSZP frakció akár a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását is támogatni tudja, míg az egyik alelnöki tisztség betöltésére Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettest tartják a legalkalmasabbnak. A kormánypárti képviselő pártja utóbbi álláspontját azzal magyarázta, hogy az MSZP "tudomásul vette, és alkalmazkodik" az ellenzéknek ahhoz az elvárásához, hogy az ÁSZ alelnöki pozícióira ne elismert szakembereket, hanem a politikai oldalak jelöltjeit válasszák meg.

A kormánypárti képviselő megjegyezte: az MSZP frakciónak az elmúlt hat évben mindig voltak jelöltjei a posztok betöltésére, ugyanakkor a bizottság fideszes tagjai még a szerdai ülésen sem kaptak jelölési felhatalmazást pártjuktól a jelölésre, annak ellenére hogy már hetekkel ezelőtt kérték ezt tőlük.

Mint korábban hírt adtunk róla, az MSZP és a Fidesz képviselői október közepén titokban megállapodtak abban, hogy egy kormánypárti és egy ellenzéki alelnököt jelölnek az ÁSZ vezetőségébe. A két jelölt Göndör István szocialista képviselő és Latorczai János KDNP-alelnök lett volna. A paktum része volt, hogy közös törvénymódosítással elhárítják a kereszténydemokrata pártvezető számvevőszéki karrierje előtt álló jogszabályi akadályt. (Nem lehet az ÁSZ elnöke és alelnöke olyan személy, aki a megelőző négy évben a kormány tagja volt, vagy bármely párt országos szervezetében választott vezető tisztséget töltött be. Nem lehet olyan személy sem, aki közeli hozzátartozója a kormány valamely tagjának.) A megegyezést azonban a legfelső vezetés nem hagyta jóvá, Orbán Viktor lefújta a megállapodást.

Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én jár le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek. Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tisztségviselője - Kovács Tibor mellett - Tállai András (Fidesz) alelnök, tagjai: Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ).

A bizottság várhatóan következő héten folytatja munkáját. A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságból.