Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem találtak jelölteket az ÁSZ élére

2009.11.04. 15:32 Módosítva: 2009-11-04 15:55:28
Ellehetetlenülhet az Állami Számvevőszék munkája az év utolsó hónapjától, ha a parlamenti oldalak néhány héten belül nem tudnak megállapodni a személyi kérdésekről - mondta Kovács Tibor, a számvevőszék következő elnökének és alelnökeinek jelölésével foglalkozó országgyűlési eseti bizottság elnöke szerdán azt követően, hogy a testület ülésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről.

A bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülését követő sajtótájékoztatóján kifejtette: az MSZP frakció akár a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását is támogatni tudja, míg az egyik alelnöki tisztség betöltésére Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettest tartják a legalkalmasabbnak. A kormánypárti képviselő pártja utóbbi álláspontját azzal magyarázta, hogy az MSZP "tudomásul vette, és alkalmazkodik" az ellenzéknek ahhoz az elvárásához, hogy az ÁSZ alelnöki pozícióira ne elismert szakembereket, hanem a politikai oldalak jelöltjeit válasszák meg.

A kormánypárti képviselő megjegyezte: az MSZP frakciónak az elmúlt hat évben mindig voltak jelöltjei a posztok betöltésére, ugyanakkor a bizottság fideszes tagjai még a szerdai ülésen sem kaptak jelölési felhatalmazást pártjuktól a jelölésre, annak ellenére hogy már hetekkel ezelőtt kérték ezt tőlük.

Mint korábban hírt adtunk róla, az MSZP és a Fidesz képviselői október közepén titokban megállapodtak abban, hogy egy kormánypárti és egy ellenzéki alelnököt jelölnek az ÁSZ vezetőségébe. A két jelölt Göndör István szocialista képviselő és Latorczai János KDNP-alelnök lett volna. A paktum része volt, hogy közös törvénymódosítással elhárítják a kereszténydemokrata pártvezető számvevőszéki karrierje előtt álló jogszabályi akadályt. (Nem lehet az ÁSZ elnöke és alelnöke olyan személy, aki a megelőző négy évben a kormány tagja volt, vagy bármely párt országos szervezetében választott vezető tisztséget töltött be. Nem lehet olyan személy sem, aki közeli hozzátartozója a kormány valamely tagjának.) A megegyezést azonban a legfelső vezetés nem hagyta jóvá, Orbán Viktor lefújta a megállapodást.

Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én jár le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek. Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tisztségviselője - Kovács Tibor mellett - Tállai András (Fidesz) alelnök, tagjai: Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ).

A bizottság várhatóan következő héten folytatja munkáját. A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságból.