Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kisebb meglepetésre többlet a büdzsében

2009.11.05. 17:28 Módosítva: 2009-11-05 17:58:38
Kellemes meglepetésre szufficit, igaz, csekély, 11,5 milliárdos jött össze az októberi költségvetésben. Ahhoz azonban, hogy az éves deficitterv ne sérüljön, igencsak nagyot kell produkálnia az államnak. A mérleg nyelve az lesz, hogy a minisztériumok decemberben ismét pénzesővel kedveskednek-e dolgozóiknak.

Kisebbfajta meglepetésre többletet produkált az államháztartás októberben. A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója szerint 11,5 milliárd forintos szufficit jött össze a költségvetésben a múlt hónapban.

Tavalyelőtt 50 milliárdos, tavaly pedig 11 milliárdos hiányt mutatott az októberi szaldó.

Ha kicsit távolabbról nézzük az adatot, enyhén javuló tendenciát láthatunk. Júliusig a havi egyenlegek rendre jóval rosszabban alakultak a korábbi évek hasonló adatinál. Augusztusban és szeptemberben aztán a romlás megállt, de javulás még nem következett be. Most pedig enyhén jobb lett a havi szaldó a megelőző évekhez képest. Óvatosan kell azonban kezelni a számot, ugyanis bár a mostani plusz biztató és némiképp váratlan, mégis nem olyan nagy az eltérés a tavalyi októberi egyenleghez képest. (A tavalyelőttihez képest már nagyobb a javulás mértéke.)

Az óvatosság azért is indokolt lehet, mivel az utolsó két hónapban igencsak nagyot kellene teljesítenie az államnak ahhoz, hogy összejöjjön az éves hiányterv, ne lépje túl a tervet a deficit. Október végéig közel 1050 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam, az éves hiányterv pedig 992 milliárd forint – ami megfelel a 3,9 százalékos GDP-arányos, IMF felé vállalt hiánycélnak.

Ennek teljesítéséhez az kell, hogy novemberben és decemberben 55 milliárdos többletet produkáljon a büdzsé, holott tavalyelőtt 100, tavaly pedig 160 milliárdos mínusz jött össze ebben a két hónapban. Vagyis az ilyenkor szokásosnál durván 150-200 milliárd forinttal kellene jobb szaldót felmutatnia az államnak. Igaz ugyan, hogy a nyáron elfogadott idei kiigazító lépések főként most fejtik ki hatásukat (zárolás a minisztériumoknál, a 13. havi nyugdíj második felének ki nem fizetése), ám a súlyos recesszió is most fogja éreztetni hatását leginkább. Decemberben ugyanis normál rend szerint az éves befizetés negyven százaléka szokott összejönni társasági adóból, a szolidaritási adónál és az evánál is nagy az év végi adóhajrá, ráadásul a karácsonyi bevásárlási szezon is megdobja az áfabevételeket békeidőben, ám most ezeknél a tételeknél igencsak nagy a bizonytalanság, az előzetes hírek szerint több tízmilliárd forintos bevételkiesést okoz a válság a három adónemben.

Ami eldöntheti, hogy teljesül-e az éves hiányterv, az a minisztériumok decemberi költése a dolgozók bérére. Ha az lesz most is, ami a korábbi években, vagyis év végén pénzeső hull a közszolgákra, akkor a deficit túllépheti a tervet. Ám ha idén szorosan bírja fogni a gyeplőt a pénzügyi tárca, akkor meglehet a hiánycél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?