Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz pánik a forintpiacon

2009.11.05. 17:00
Bár az utóbbi napokban a nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan már gyengülés bontakozott ki a forint piacán, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők nem számítanak a tendencia tartósabb folytatódására. A profi befektetők elsöprő többsége azt várja, hogy a forint árfolyama a 275-ös szint +/-2 százalékos környezetében tartózkodik majd három hónap múlva is.

Október végéhez közeledve a Raiffeisen elemzői hívták fel a figyelmet arra, hogy a 263 alatti szinteken a forint árfolyamának további erősödése már korlátos lehet, majd az optimista befektetői hangulat bicsaklását látva a Danske elemzői már egyenesen a forint gyengülésére játszó pozíciók felvételét ajánlották. Bár a hónap utolsó napjaiban a forint árfolyama már gyengülésnek indult, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők többsége nem tart a további jelentős gyengüléstől.

A profi befektetők elsöprő többsége (71 százalékuk) arra számít, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama a 275-ös árfolyamszint +/-2 százalékos környezetében tartózkodhat majd három hónap múlva. Az október elején készített felméréshez képest csak kisebb változás mutatkozik, ezúttal kismértékben gyarapodott a hazai fizetőeszköz gyengülésére fogadók aránya.

A hosszabb távú, 12 havi kitekintést illetően a megkérdezettek többsége, 41 százaléka szintén stagnálásra számít a 275-ös szintek közelében. A múlt hónaphoz képest a válaszadások szórása csökkent, a jelentősebb gyengülést valószínűsítők tábora pedig apadáson ment keresztül. Ezek szerint a forint árfolyamának hosszabb távú kilátásait illetően már optimistább véleményen vannak a megkérdezett alapkezelők, mint egy hónappal ezelőtt.

Ez a válaszokból képzett mutatóból is kitűnik, mely a korábbi hónapokhoz képest emelkedést mutat. Jól megfigyelhető volt az elmúlt években, hogy a mutató ilyen kiugró emelkedése esetén a forint árfolyama erősödő pályára tudott állni, persze mindebből a jövőre vonatkozó következtetések levonása még korai lehet.