Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nem lesz pánik a forintpiacon

2009.11.05. 17:00
Bár az utóbbi napokban a nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan már gyengülés bontakozott ki a forint piacán, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők nem számítanak a tendencia tartósabb folytatódására. A profi befektetők elsöprő többsége azt várja, hogy a forint árfolyama a 275-ös szint +/-2 százalékos környezetében tartózkodik majd három hónap múlva is.

Október végéhez közeledve a Raiffeisen elemzői hívták fel a figyelmet arra, hogy a 263 alatti szinteken a forint árfolyamának további erősödése már korlátos lehet, majd az optimista befektetői hangulat bicsaklását látva a Danske elemzői már egyenesen a forint gyengülésére játszó pozíciók felvételét ajánlották. Bár a hónap utolsó napjaiban a forint árfolyama már gyengülésnek indult, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők többsége nem tart a további jelentős gyengüléstől.

A profi befektetők elsöprő többsége (71 százalékuk) arra számít, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama a 275-ös árfolyamszint +/-2 százalékos környezetében tartózkodhat majd három hónap múlva. Az október elején készített felméréshez képest csak kisebb változás mutatkozik, ezúttal kismértékben gyarapodott a hazai fizetőeszköz gyengülésére fogadók aránya.

A hosszabb távú, 12 havi kitekintést illetően a megkérdezettek többsége, 41 százaléka szintén stagnálásra számít a 275-ös szintek közelében. A múlt hónaphoz képest a válaszadások szórása csökkent, a jelentősebb gyengülést valószínűsítők tábora pedig apadáson ment keresztül. Ezek szerint a forint árfolyamának hosszabb távú kilátásait illetően már optimistább véleményen vannak a megkérdezett alapkezelők, mint egy hónappal ezelőtt.

Ez a válaszokból képzett mutatóból is kitűnik, mely a korábbi hónapokhoz képest emelkedést mutat. Jól megfigyelhető volt az elmúlt években, hogy a mutató ilyen kiugró emelkedése esetén a forint árfolyama erősödő pályára tudott állni, persze mindebből a jövőre vonatkozó következtetések levonása még korai lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!