Huba
17 °C
33 °C

Tőzsdére megy a magyar biztosító

2009.11.05. 13:26
2010 végéig a Budapesti Értéktőzsdére kíván lépni a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. - jelentette be Járai Zsigmond, az egyelőre még zártkörűen működő, új névre keresztelt társaság felügyelőbizottságának elnöke a társaság mai sajtótájékoztatóján. Bár az ár és a bevezetés pontos időpontja még nem ismert, Mohai György, a BÉT vezérigazgatója máris üdvözölte a pesti tőzsdén forgó leendő első biztosítótársaságot. A cég a befektetéshez kötött folyamatos díjú életbiztosításokban a MABISZ legfrissebb adatai szerint piacvezető, leendő részvényesei között pedig elsősorban magyar magánszemélyéket és belföldi intézményi befektetőket szeretne látni.

Elégedettek a biztosító idei üzleti eredményeivel, különösen azzal, hogy a harmadik negyedévben is piacvezető volt a társaság 15 százalékos részesedéssel a folyamatos díjfizetésű unit-linked termékek piacán - mondta le Járai Zsigmond, hozzátéve: ezt az arány szívesen tartanák a következő tíz évben is. A társaság nem csak Magyarországon terjeszkedik, romániai tevékenységüket is megkezdték.

A biztosító szerdán tartotta rendkívüli közgyűlését, melyen több kardinális kérdésről is döntöttek: egyrészt tőkét emelt a társaság, 10 millió db új részvényt bocsátottak ki 10 millió euró névértéken. Elsősorban a saját részvényesek vásároltak ebből, de az általuk ajánlott új részvényesek is közreműködtek a tőkebevonásban. Döntöttek a cég tőzsdére viteléről is, melyhez elengedhetetlen, hogy nyílt részvénytársasággá alakuljon a cég. A tőzsdére lépést 2010 december végéig szeretnék végrehajtani, de ennek pontos részletei és menetrendje még nem ismeretesek, sok múlik majd a piaci környezeten, mikor érdemes belépni - fogalmazott Járai. Egy biztos: tőkeemeléssel összekötött tőzsdei bevezetést (IPO) terveznek.

Elsősorban hazai magánszemélyeknek, másodsorban hazai intézményi befektetőknek kínálnák részvényeiket, ám külföldiek előtt is nyitottak. Kezdetben néhány tízmillió euróval lennének jelen a BÉT-en. Tanácsadót (befektetési szolgáltatót) választanak a tőzsdei bevezetéshez, az erről szóló pályázat értékelése már zajlik, és elkezdődött a cég tőzsdére való felkészítése is. A leendő kisrészvényesek között elsőbbséget élveznek azok, akik dec. 31-ig kötnek biztosítást a társaságnál, ők ugyanis 20%-os kedvezménnyel jegyezhetnek majd részvényt. Egyelőre hétezer ilyen potenciális kisrészvényesük van.

A tegnapi rendkívüli közgyűlésen az is eldőlt, Horváth Béla elnök-vezérigazgatója lemond vezérigazgatói tisztségéről, és átadja az Gaál Csabának, aki eddig termékfejlesztési igazgatóként dolgozott a későbbiekben CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. néven működő társaságnál.