Olivér
4 °C
8 °C

Tőzsdére megy a magyar biztosító

2009.11.05. 13:26
2010 végéig a Budapesti Értéktőzsdére kíván lépni a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. - jelentette be Járai Zsigmond, az egyelőre még zártkörűen működő, új névre keresztelt társaság felügyelőbizottságának elnöke a társaság mai sajtótájékoztatóján. Bár az ár és a bevezetés pontos időpontja még nem ismert, Mohai György, a BÉT vezérigazgatója máris üdvözölte a pesti tőzsdén forgó leendő első biztosítótársaságot. A cég a befektetéshez kötött folyamatos díjú életbiztosításokban a MABISZ legfrissebb adatai szerint piacvezető, leendő részvényesei között pedig elsősorban magyar magánszemélyéket és belföldi intézményi befektetőket szeretne látni.

Elégedettek a biztosító idei üzleti eredményeivel, különösen azzal, hogy a harmadik negyedévben is piacvezető volt a társaság 15 százalékos részesedéssel a folyamatos díjfizetésű unit-linked termékek piacán - mondta le Járai Zsigmond, hozzátéve: ezt az arány szívesen tartanák a következő tíz évben is. A társaság nem csak Magyarországon terjeszkedik, romániai tevékenységüket is megkezdték.

A biztosító szerdán tartotta rendkívüli közgyűlését, melyen több kardinális kérdésről is döntöttek: egyrészt tőkét emelt a társaság, 10 millió db új részvényt bocsátottak ki 10 millió euró névértéken. Elsősorban a saját részvényesek vásároltak ebből, de az általuk ajánlott új részvényesek is közreműködtek a tőkebevonásban. Döntöttek a cég tőzsdére viteléről is, melyhez elengedhetetlen, hogy nyílt részvénytársasággá alakuljon a cég. A tőzsdére lépést 2010 december végéig szeretnék végrehajtani, de ennek pontos részletei és menetrendje még nem ismeretesek, sok múlik majd a piaci környezeten, mikor érdemes belépni - fogalmazott Járai. Egy biztos: tőkeemeléssel összekötött tőzsdei bevezetést (IPO) terveznek.

Elsősorban hazai magánszemélyeknek, másodsorban hazai intézményi befektetőknek kínálnák részvényeiket, ám külföldiek előtt is nyitottak. Kezdetben néhány tízmillió euróval lennének jelen a BÉT-en. Tanácsadót (befektetési szolgáltatót) választanak a tőzsdei bevezetéshez, az erről szóló pályázat értékelése már zajlik, és elkezdődött a cég tőzsdére való felkészítése is. A leendő kisrészvényesek között elsőbbséget élveznek azok, akik dec. 31-ig kötnek biztosítást a társaságnál, ők ugyanis 20%-os kedvezménnyel jegyezhetnek majd részvényt. Egyelőre hétezer ilyen potenciális kisrészvényesük van.

A tegnapi rendkívüli közgyűlésen az is eldőlt, Horváth Béla elnök-vezérigazgatója lemond vezérigazgatói tisztségéről, és átadja az Gaál Csabának, aki eddig termékfejlesztési igazgatóként dolgozott a későbbiekben CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. néven működő társaságnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?