Olivér
4 °C
8 °C

Véget érhetett az ipar mélyrepülése

2009.11.05. 10:09 Módosítva: 2009-11-05 10:22:33

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,7 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

Az adatok azt jelentik: a nyári hónapok zuhanása után - júliusban és augusztusban is 0,7 százalékkal esett az előzőleg már havi szinten emelkedést mutató index - talán kitör az első félévben elért mélypontról az ipar. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában a szeptemberi erősödéssel együtt is 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában

Hónapokig tartó befagyás után úgy tűnik újra emelkedik az ipar kibocsátása, ez pozítiv képet fest - írja gyorskommentárjában Samu János. A Concorde makróelemzője szerint nem hivatalos információk arra utalnak, hogy a szerény növekedési ütem az év hátra levő részében is kitarthat, ez esetben pedig az ipar kedvező hatással lehet a 2010-es növekedési adatra is: a mostani, 0 körülire várt GDP-bővülés helyett akár 0,5-1 százalék közé kúszhat fel az ütem. Mindezt segítheti, hogy tavaly októberben indult az ipar mélyrepülése, így a következő hónaptól már alacsonyabb bázisadatokkal kell számolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?