Véget érhetett az ipar mélyrepülése

2009.11.05. 10:09 Módosítva: 2009.11.05. 10:22

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,7 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

Az adatok azt jelentik: a nyári hónapok zuhanása után - júliusban és augusztusban is 0,7 százalékkal esett az előzőleg már havi szinten emelkedést mutató index - talán kitör az első félévben elért mélypontról az ipar. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában a szeptemberi erősödéssel együtt is 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában

Hónapokig tartó befagyás után úgy tűnik újra emelkedik az ipar kibocsátása, ez pozítiv képet fest - írja gyorskommentárjában Samu János. A Concorde makróelemzője szerint nem hivatalos információk arra utalnak, hogy a szerény növekedési ütem az év hátra levő részében is kitarthat, ez esetben pedig az ipar kedvező hatással lehet a 2010-es növekedési adatra is: a mostani, 0 körülire várt GDP-bővülés helyett akár 0,5-1 százalék közé kúszhat fel az ütem. Mindezt segítheti, hogy tavaly októberben indult az ipar mélyrepülése, így a következő hónaptól már alacsonyabb bázisadatokkal kell számolni.