Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Navracsics alkalmatlannak nevezte a büdzsét

2009.11.08. 23:49
Oszkó Péter az elmúlt hónapok gazdasági trendjeire alapozva azt mondta, hogy az ideinél nagyobb tartalékkal tartható lesz a jövő évi költségvetés még úgy is, hogy csökkennek az adóbevételek. Navracsics Tibor szerint a törvényjavaslat nem teremti meg a gazdasági növekedés feltételeit és felszámolja a válság utáni kitörési pontokat.

A pénzügyminiszter szerint az elmúlt hónapok gazdasági trendjei alapján tartható a jövő évi költségvetés, míg a Fidesz frakcióvezetője úgy látja, hogy a tervezett büdzsé megszorításai legfeljebb 4-5 hónapig képesek féken tartani a munkanélküliséget. Oszkó Péter és Navracsics Tibor erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában beszélt.

Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, a nemzeti össztermék (GDP) nominális növekedésével számoló jövő évi költségvetésben az ideinél nagyobb, több mint 200 milliárdos tartalékot terveztek, ami a csökkenő adóbevételek mellett is megfelelő lengéscsillapítóként szolgálhat a költségvetési hiánycél tartásához.

Navracsics Tibor ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a költségvetési törvényjavaslat nem teremti meg a gazdasági növekedés feltételeit és felszámolja a válság utáni kitörési pontokat.

A kormány a bevételkiesés ellensúlyozása és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében jövőre 13 milliárd forinttal 110 milliárd forintra emeli az Út a munkához program forrásait, a munkanélküliség növekedését azonban még a szintén foglalkoztatást bővítő adó- és járulékrendszer átalakítás mellet sem lehet megállítani, csak lassítani, fejtette ki Oszkó Péter.

A tárcavezető megerősítette, a kormány az idei költségvetés kiadási oldalait is szigorúan tartja, így a költségvetési hiány 2009-ben is tartható lesz, amennyiben a Pénzügyminisztérium az év hátralévő részében is jól prognosztizálja a befolyó adóbevételeket.

Navracsics Tibor szerint a kormánynak elsőként az állammal szemben kellene szigorúnak lennie, felszámolva egyebek mellett a közszféra korruptságát. A polgárokat érintő megszorításokat csak ezek sikertelensége után lehet alkalmazni, fűzte hozzá.

Magyarország elérte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti zuhanórepülés mélypontját, amikor az ország helyzete már nem romlik látványosan, de a kormány továbbra sem tesz semmilyen lépést a javulás érdekében, vélekedett a frakcióvezető. Megjegyezte, az elmúlt időszakban minden, a hétköznapi élet feltételeit tükröző mutató romlott az országban.