Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Az APEH egyre komolyabban veszi a transzferár-vizsgálatokat

2009.11.09. 11:29
Kétféle transzferár-nyilvántartás elkészítésére ad lehetőséget a jövő év január 1-én életbe lépő új PM-rendelet a jelenlegi gyakorlattal szemben – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers. Az adózó szabadon választhat az önálló és a közös nyilvántartás között, amiről a társaságiadó-bevallásában köteles nyilatkozni.

Az egyes országok által korábban bevezetett egyedi nyilvántartási kötelezettségek jelentősen megnövelték a vállalatok költségeit. A közös nyilvántartás elkészítése nem csak költségcsökkentéssel járhat csoport szinten, de arra is lehetőséget ad, hogy a csoporton belüli vállalatok konzisztensen készítsék el nyilvántartásaikat, figyelembe véve a kettős adóztatás lehetséges kockázatainak elkerülését.

A közös nyilvántartás bevezetése azoknak kedvező, akik csoport szinten rendelkeznek transzferár-nyilvántartással és ezt a magyar vállalat is használni tudja.

„Egy megfelelően elkészített nyilvántartás – legyen az önálló vagy közös – mindenképpen védelmet nyújt az adózónak egy esetleges transzferár vizsgálatnál. Az elmúlt évben látványosan növekedett a transzferár-vizsgálatok száma, ahol az APEH már nemcsak a formai elemek meglétét vizsgálja, hanem a szokásos piaci ár meghatározása, a módszerek és összehasonlítható adatok alkalmazása is górcső alá kerül” – figyelmeztetett Mekler Anita, a PricewaterhouseCoopers transzferárakkal foglalkozó vezető menedzsere.

Minden ország adóhivatala a nemzeti adóbevételt próbálja növelni, így az APEH sem riad attól vissza, hogy adott esetben – a nemzeti adólap védelme érdekében – ringbe szálljon német, holland vagy más adóhivatalokkal.

Az új rendelet az Európai Unióban található kapcsolt vállalkozások transzferár-képzési dokumentációjára vonatkozó magatartási kódex figyelembevételével készült.