Árpád
-2 °C
3 °C

Az APEH egyre komolyabban veszi a transzferár-vizsgálatokat

2009.11.09. 11:29
Kétféle transzferár-nyilvántartás elkészítésére ad lehetőséget a jövő év január 1-én életbe lépő új PM-rendelet a jelenlegi gyakorlattal szemben – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers. Az adózó szabadon választhat az önálló és a közös nyilvántartás között, amiről a társaságiadó-bevallásában köteles nyilatkozni.

Az egyes országok által korábban bevezetett egyedi nyilvántartási kötelezettségek jelentősen megnövelték a vállalatok költségeit. A közös nyilvántartás elkészítése nem csak költségcsökkentéssel járhat csoport szinten, de arra is lehetőséget ad, hogy a csoporton belüli vállalatok konzisztensen készítsék el nyilvántartásaikat, figyelembe véve a kettős adóztatás lehetséges kockázatainak elkerülését.

A közös nyilvántartás bevezetése azoknak kedvező, akik csoport szinten rendelkeznek transzferár-nyilvántartással és ezt a magyar vállalat is használni tudja.

„Egy megfelelően elkészített nyilvántartás – legyen az önálló vagy közös – mindenképpen védelmet nyújt az adózónak egy esetleges transzferár vizsgálatnál. Az elmúlt évben látványosan növekedett a transzferár-vizsgálatok száma, ahol az APEH már nemcsak a formai elemek meglétét vizsgálja, hanem a szokásos piaci ár meghatározása, a módszerek és összehasonlítható adatok alkalmazása is górcső alá kerül” – figyelmeztetett Mekler Anita, a PricewaterhouseCoopers transzferárakkal foglalkozó vezető menedzsere.

Minden ország adóhivatala a nemzeti adóbevételt próbálja növelni, így az APEH sem riad attól vissza, hogy adott esetben – a nemzeti adólap védelme érdekében – ringbe szálljon német, holland vagy más adóhivatalokkal.

Az új rendelet az Európai Unióban található kapcsolt vállalkozások transzferár-képzési dokumentációjára vonatkozó magatartási kódex figyelembevételével készült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?