Havi kétmillió forintnál nem kereshet többet egy állami cég alkalmazottja

2009.11.09. 18:00 Módosítva: 2009.11.09. 18:08
A parlament törvényt alkotott arról, hogy az állami cégek vezetői, munkavállalói jövőre legfeljebb havi kétmillió forintot kereshetnek.

Az Országgyűlés 181 igen, 19 nem szavazattal, és 151 tartózkodással elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőinek havi díjazása legfeljebb kétmillió forint lehet 2010. január 1-től.

A kormány egy szeptember 15-én hatályba lépett rendeletben szabályozta, hogy nyilvánosságra kell hozni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik. Most ezt a rendeletet emelték törvényerőre.

A nyilvánosságra hozatal körül nagy vihar kerekedett, volt olyan állami vállalat, amely nemes egyszerűséggel nem volt hajlandó közzétenni vezetőinek fizetési adatát, vagy ha közzé is tette, ahhoz nehezen lehetett hozzájutni. Volt olyan cég, amelyik a bruttó, és volt, amelyik a nettó bért hozta nyilvánosságra. És a fizetésen túli javadalmazásokat sem egységesen közölték. A kormány szeptemberi rendeletében túlságosan tágan határozta meg azoknak a körét, akiknek a fizetési adatait nyilvánosságra kellett hozni.

A javaslatot csak az MSZP és Gyenesei István független képviselő támogatta. A Fidesz, a KDNP, valamint a többi független képviselő és az SZDSZ-es Bőhm András tartózkodott, az SZDSZ képviselőcsoportja pedig nemmel szavazott.