Lehet, hogy itthon is vége a recessziónak

2009.11.10. 14:55
A harmadik negyedévben is folytatódhatott a magyar gazdaság visszaesése, de valószínűleg ez volt zsugorodás utolsó negyedéve, ezután igen lassú növekedés várhat ránk - derül ki a Portfolio.hu piaci felméréséből. A GDP-növekedési adat csütörtökön jelenik meg, a szakértői előrejelzések konszenzusa szerint éves alapon 6,6 százalékos lehetett a csökkenés.

Akár véget is érhetett a recesszió Magyarországon. Legalábbis a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők optimistább csoportja szerint elképzelhető, hogy a harmadik negyedévben a gazdaság már növekedett az előző negyedévhez képest. Az ipari termelés már pozitívan járulhatott hozzá a GDP-hez, és az export-import egyenlegünk is felfelé húzza a mutatót.

"A fogyasztás visszaesése tovább mélyült a legfrissebb megszorítások következtében, ezt egyértelműen tükrözik a kiskereskedelmi és újautó eladások. Feltehetően a kormányzati fogyasztás is negatívba fordult, és a beruházások esése sem meglepő. Ezzel szemben a készletleépítések már kevésbé húzzák le a GDP-t, negyedéves összehasonlításban már növekedést is mutathat. A nettó export feltehetően nagyobb mértékben járult hozzá a növekedéshez, amit az is mutat, hogy a harmadik negyedévben nagyobb javulást mutatott éves szinten, mint a másodikban. Így van egy halvány esély arra, hogy a negyedév/negyedéves index ne legyen negatív, ami a recesszió végét jelentené." - fogalmaz Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Forrás: Portfolio.hu
Forrás: Portfolio.hu

Korai az öröm?

A többség azonban még nem ilyen derűlátó: a jó külkereskedelmi adatok mögött még mindig a mérséklődő importigény, vagyis kizárólag a belső fogyasztás és beruházás jelentős visszaesése áll, ezért a harmadik negyedében tovább romlott a gazdaság teljesítménye - állítják. "Azok az indikátorok (ipar, építőipar), melyek statisztikailag jól együtt mozogtak a múltban a GDP-vel, harmadik negyedéves értékeikkel a hazai hozzáadott érték további mérséklődését valószínűsítik" - fogalmaz Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának szakértője. A borzasztóan volatilis, így előrejelzési szempontból Magyarországon nagyon bizonytalan egy negyedéves GDP-indexet az elemzői kar -0,6 százalékra teszi. Igaz, ez is elegendő lehet ahhoz, hogy az éves visszaesés mértéke "csak" 6,6 százalékos legyen, ami az előző negyedében regisztrált -7,4 százalékos indexhez képest mégis csak valamiféle előrelépés.

Ami a távolabbi kilátásokat illeti, szokás szerint kissé bizonytalanabb a kép. A legfontosabb változás, hogy egy negyedév alatt negatívból pozitívba fordult a 2010-re adott prognózisok konszenzusa. Igaz, még mindig jól érzékelhető, erős különvéleményként van jelen az is, hogy jövőre is olyan lanyha marad a növekedés, hogy éves átlagban még tovább csökkenést jelez majd a GDP-mutató. "2010 már csak a bázishatás miatt is pozitívabb, mint 2009, valamint a közösségi fogyasztás az EU-transzfereken keresztül javíthatja a pozíciót. A nettó export 2009-es eredményei a vállalkozói és a stabilizálódó magán import következtében nagy valószínűséggel nem javul tovább, sőt várhatóan romlik 2009-hez képest, ami azonban hosszabb távon pozitív hatást fejt ki a GDP alakulására vonatkozóan." - mondja Horváth István, az Unicredit Bank igazgatója.

1110g1.gif

Pozítiv meglepetést is hozhat 2010

Vannak optimistább hangok is. "Egyelőre nem tudni, hogy az eurózóna készletciklusa jövőre mennyire képest fenntartani a termelés szintjét ahhoz képest, amennyire az majd idén decemberig felfut, de amennyiben nem lesz egy újabb erőteljes visszaesés (a híres double dip), akkor nem kizárt, hogy 2010 annak ellenére hoz pozitív növekedési meglepetést, hogy a hazai folyamatokban (fogyasztásban, beruházásban) egyelőre nem látunk erőt." - fogalmaz Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója, hozzátéve: "Az enyhén, de még mindig visszaeső belföldi kereslet és a stabil, de nem kirobbanó külföldi konjunktúra együttesen meglepően magas GDP-növekedést hozhat, olyat, ami egyelőre még csak science fictionnek tűnik. Igaz, a növekedés gyenge lábakon áll, egy soha nem látott európai fiskális és monetáris lazítás szteroidjain él, de képes lehet arra, hogy az exporton illetve az iparon keresztül meglódítsa a magyar gazdaságot."

A jövő évi prognózissal kapcsolatban rengeteg a - részben politikai jellegű - bizonytalanság és a külső konjunktúra várható alakulásával kapcsolatban is sok a kétely - mondja Barta György, a CIB Bank közgazdásza, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy a jövő évi GDP-adat nemcsak a reálgazdaság várható teljesítményére vonatkozóan rendkívül fontos, hanem a költségvetési célok teljesíthetőségére is alapvető hatással lesz. Összességében véve elmondható, hogy növekedési deficitünk a régióban egészen 2011 elejéig megmaradhat, ráadásul a válság az amúgy is alacsonyabb potenciális növekedési rátánkat még mélyebbre nyomta.