Gigaper indul az OTP ellen

2009.11.11. 09:23 Módosítva: 2009.11.11. 09:25
Az OTP Bank bejelentette, hogy a Fővárosi Bíróságon a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. felperes 25 milliárd 247 millió forint pertárgyértékű kártérítés iránti pert kezdeményezett az OTP Bank mint alperes ellen. Ez a mostani alig több mint 30 milliárd forintos negyedéves profitvárakozásokhoz képest számottevő összeg, és a menedzsment egész évre vonatkozó 150 milliárdos adó utáni profitvárakozásának is hatoda.

Az OTP Bank álláspontja szerint a kereseti követelés teljes mértékben megalapozatlan és a bírósági eljárás során dokumentumokkal fogja bizonyítani a perindítás alaptalanságát.

A péti Nitrogénművek Zrt. még májusban közölte, hogy 25 milliárd 247 millió forintos kártérítésért pereli az OTP Bankot. A vegyipari cég az OTP-vel szemben erőfölénnyel és joggal való visszaélés, valamint más, a polgári törvénykönyv paragrafusaiba ütköző eljárások miatt indított pert.

Az MTI információi szerint a bíróság a keresetet júniusban a keresetlevél hiányosságaira hivatkozva elutasította, ezt követően a Nitrogénművek Zrt. pótolta a hiányosságokat.

Az OTP Bank emellett bejelentette, hogy a korábban végelszámolás alatt állt TradeNova Kereskedelmi Kft. végelszámolójának kérelmére a Fővárosi Bíróság jogerős végzésével elrendelte a Társaság felszámolását. A felszámolás megindításának közzétételéről szóló végzés 2009. november 9-én a Cégközlönyben közzétételre került. A felszámolási eljárás megindítása iránti kérelmet megalapozó ténynek az minősült, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága a Társaság vonatkozásában pénzkövetelés biztosítási intézkedést rendelt el. Ennek megfelelően a Társaság OTP Bank Nyrt.-nél vezetett bankszámlái zárolásra kerültek.