Vincze: Nem hamisítottam bort

2009.11.11. 14:00
Szakértők bevonásával támadja meg a borhamisításról szóló borminősítő-határozatot Vincze Béla. Az egri borász erről szerdán adott ki közleményt, amelyben ugyanakkor azt is bejelenti: egyelőre leveteti a borokat a boltok polcairól.

Vincze Béla visszautasítja a vádakat, miszerint bort hamisított volna. Ezért fellebbez és szakértők segítségével védi meg borászata jó hírnevét – az egri borász ezt egy szerdán kiadott közleményben jelentette be azt követően, hogy hétfőn megkapta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítő Igazgatóság (BI) borait minősítő dokumentumait.

A 2005-ben az Év Borásza címet elnyert egri borász néhány bevizsgált boráról az igazgatóság azt állítja, hogy a bortörvényt megsértő módon készült. A BI vizsgálatai szerint egy 2007-es, exportra szánt, de még nem forgalmazott, és két 2005-ös, belföldi forgalomban már kapható borban magasabb volt a glicerintartalom az engedélyezettnél, ami szintetikus glicerin hozzáadására utal, ez pedig borhamisításnak minősül.

A Vincze Borászat ugyanakkor azt is közölte: a határozat átvétele után azonnal értesítette valamennyi forgalmazóját, hogy a hatóság szerint megkifogásolt módon készített borait vegyék le a boltok polcairól (azt nem tudni, mit ért el a felhívással, a hétvégén egy fővárosi borkereskedésben az Index munkatársa még talált 2005-ös Cabernet Franc-t, pedig ez az egyik kifogásolt tétel). A borász fogyasztóit pedig arra kéri, hogy tájékozódjanak a borászat honlapján, ahol néhány napon belül minden lényeges információt közölni fognak. A borász – aki most ugyan visszautasítja a hamisítás vádját, ám korábban már távozott a Bormíves Céhből, illetve magát elővigyázatlannak nevezve bocsánatot kért az ügy miatt – közölte azt is: megtéríti az ügyből adódó kárát minden forgalmazójának.

A közlemény szerint Vincze Béla bízik a jogorvoslati lehetőségekben, és abban, hogy az számára megnyugtató eredményt hoz. Emellett reményét fejezte ki, mind a fogyasztók, mind a megrendelők igényeit minél előbb ismét ki tudja szolgálni.