Árpád
-2 °C
4 °C

Percenként 20 forintot keresünk

2009.11.12. 07:01
Hat év alatt másfélszeresére nőtt, és tavaly 4,33 euró (270-es árfolyamon 1170 forint) volt a magyarok átlagos munkabére - derül ki egy cseh felmérésből. Az új uniós tagok között ezzel a középmezőnyben vagyunk, az EU-átlagtól viszont messze elmaradunk. Az uniós szomszédok közül az osztrákok 14, a románok csak 2,57 euróért dolgoznak egy órát.

A cseh statisztikai hivatal egy munkatársa készített összehasonlítást az Európai Unió egyes tagállamainak fizetési adatairól - derül ki a Bumm.sk cikkéből. A névsorban Szlovénia kivételével az új kelet- és kelet-közép-európai, valamint balti tagállamok szerepeltek, továbbá Dánia, Németország, Írország, Ausztria, Svédország és Nagy-Britannia.

Dalibor Holý, a cseh statisztikai hivtal munkatársa az Eurostat adatainak figyelembe vételével hasonlította össze, hogy az elmúlt hét évben hogyan változott az uniós tagállamok átlagos órabére, írja a hírportál. Az összehasonlításból kiderül, hogy 2008-ban az EU 27 tagállama közül Bulgáriában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér, mégpedig 1,6 euró (432 forint).

A legjobban a dánok álltak közel 25 eurós órabérrel, a kettő között 15-szörös a különbség (a dánok átlagosan 6750 forintot kerestek óránként, vagyis a havi 71 500 forintos magyar minimálbérért 10 óra 36 percet kellett volna dolgozniuk). Igaz, az összevetés csalóka a megélhetési költségek eltérése miatt - ezeket egyébként az elemző sem vette figyelembe.

A közép-európai, visegrádi uniós országok közül tavaly Szlovákiában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér: bár a 2002-es 2,08 euró csaknem megduplázódott, így is csak 4,13 euróra nőtt. Magyarországon átlagosan 4,33 eurót kerestek, Lengyelországban és Csehországban többet mint ötöt (5,21 és 5,65 eurót) egy óra alatt.

Tavaly csak Romániában, Bulgáriában és Litvániában volt alacsonyabb az átlag órabér, mint északi szomszédunknál, míg a lettek 4,21 eurója félúton volt a magyar és a szlovák bérek között.

A másik végletet, legalábbis a térségben, Ausztria jelenti, ahol egy óra alatt 14,03 eurót lehetett megkeresni tavaly. Ez a magyar fizetéseknek a 3,2-szerese, igaz, 2002-ben még négy és félszeres volt a különbség (12,3 és 2,73 euró). Németországban csaknem 17, míg Írországban több mint 20 euró volt a 2008-as átlagbér - azt azonban nem tudni, hogy ezekben az országban milyen hatása volt a keresetekre a múlt év végén kirobbant gazdasági válságnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?