Erzsébet
1 °C
4 °C

Tőzsdére mehet a K&H Bank

2009.11.12. 09:39 Módosítva: 2009-11-12 13:05:26
Belga tulajdonosa, a KBC a K&H bankcsoport negyven százalékának tőzsdére vitelét tervezi - értesült egy belga lap. A KBC így szeretnél elérni, hogy megkaphassa a belga állam mentőcsomagját. A K&H a második legnagyobb magyar bank, mérlegfőösszege meghaladja a 3200 milliárd forintot.

Tőzsdére vinné a magyar K&H 40 százalékát a belga KBC, hogy bebiztosítsa magának az Európai Unió jóváhagyását a belga államtól és a flamand tartománytól kapott állami mentőcsomagokhoz - értesült a De Tijd című belga üzleti napilap.

A lap értesüléseit még nem erősítették meg a banknál. A cikk szerint a magyar mellett a cseh leánybank egy részét is tőzsdére vinnék egy elsődleges tőzsdei kibocsátás (IPO) keretében. A Ceskoslovenska Obchodni Banka AS és a K&H részleges eladása 2010 első felében valósulhat meg a lap szerint - jelentette a Bloomberg.

A K&H Bank Magyarország második legnagyobb pénzintézete. A vállalati szegmensben piacvezető, a lakossági szolgáltatások terén a második legjelentősebb pénzintézet. Idei első féléves jelentése szerint a bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 3205 milliárd forint volt – ez 1 százalékkal haladta meg a múlt év végit –, saját tőkéje 202,8 milliárd forintra rúgott.

A hitelek és követelések állománya 5,3 százalékkal csökkent az előző év vége óta, és 1756,3 milliárd forint volt (ebből 717,3 milliárdot a lakossági hitelek tettek ki). A bankcsoport az első hat hónapban 32,3 milliárd forintos működési eredményt ért el, ami 18 százalékkal, 5 milliárd forinttal haladja meg a 2008-as első félév eredményét. A javulása főleg annak köszönhető, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 49 százalékkal nőtt. A bank tőkemegfelelési mutatója 10,72 százalékos, a hitel-betét arány a tavalyi 101,3 százalékról 92,3 százalékra csökkent.

Budapestre kéne jönni

Az alaphírben nem esik róla szó, és elvileg a világ bármelyik tőzsdére bevezetheti magyar leányát a KBC, de reálisan annak van értelme, hogy a Budapesti Értéktőzsdére hozzák a kereskedést - mondták az Indexnek tőzsdei szakértők. Számos eset bizonyítja, hogy egy adott cég számára az a legkedvezőbb ország a kibocsátásra, ahol tevékenykedik. Egyfelől a helyi ismertség önmagában biztosít egyfajta likviditást, másfelől a külföldi befektető, ha a térségi pénzügyi szektorba kíván fektetni, szintén itt keresi a bankrészévényeket és nem Londoban. Márcsak azért is, mert az itteni befektetési szolgáltatóktól nyerhetik a legalaposabb ismereteket a Magyarországon aktív cégekről.

A K&H önmagában is Magyarország második legnagyobb bankja, a csoport még nagyobb és értékesebb, így esetleges tőzsdei bevezetése egyből a vezető részvények, a blue chipek közé emelné a papírjait. A bevezetés egyébként, ha megszületik a döntés, várhatóan nem igényelne túl sok időt: a bankok működése a rájuk vonatkozó szabályok miatt jellemzően elég transzparens, így a tőzsdei előírások teljesítése nem igényel belső átszervezést. A nyilvános kibocsátáshoz befektetési szolgáltatót kell választani, prospektust kell összeállítani és egyéb előírásokat betartani, de a folyamat így is 3-6 hónap alatt lezavarható. Mivel a tavalyi mélypontokhoz képest már a válság előtti szinteket közelítik az árak, attól sem kell tartani, hogy nagyon alulárazott pillanatban lépne tőzsdére egy bank - bár ha így lenne, annak a befektetők alighanem örülnének.

Brüsszelre várnak

"Mint 2009. október 1-jei sajtóközleményében is tájékoztatást adott, a KBC
szeptember végén nyújtotta be stratégiai tervét az Európai Bizottságnak. Az
Európai Bizottság jelenleg értékeli a tervet, döntésüket várhatóan az év
végéig meghozzák. Amíg az Európai Bizottság döntése meg nem születik ill.
azt nem hozza nyilvánosságra, a sajtóban megjelent cikkekkel,
találgatásokkal és feltételezésekkel kapcsolatban információt nyújtani nem
áll módunkban"- közölte az ügyben a K&H a bank és anyacége közös álláspontjaként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?