Vincze Bélától visszavonhatják a díját

2009.11.12. 06:46 Módosítva: 2009.11.12. 06:58
A Magyar Borakadémia nyilvánosságra hozta annak az öt borásznak a nevét, akik közül hamarosan megválasztják az "Év Bortermelőjét". Idén a szokásosnál is nagyobb figyelmet kaphat a ceremónia, miután a borakadémia díjazottja volt 2005-ben a most borhamisítással gyanúsított Vincze Béla egri borász.

A Magyar Bor Akadémia szerdán nyilvánosságra hozta az idei "Év Bortermelője" választás esélyeseinek nevét. A jelölési szakasz lezárulása után a szervezet az alábbi öt borász közül választja majd ki a nyertest: Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidékről, Légli Ottó Balatonboglárról, Lőrincz György az Egri borvidékről, Szöllősi Mihály Ászár-Neszmélyről, és Vida Péter a Szekszárdi borvidékről.

Tavaly Konyári János (Balatonboglár), 2007-ben Frittmann János (Kunsági borvidék) kapta az elismerést. A díjat 1991 óta osztják ki, Tiffán Ede volt az első, aki megkapta, de a névsorban szerepel mások mellett Vesztergombi Ferenc, Gere Attila, Thummerer Vilmos, Polgár Zoltán, Bock József, Kamocsay Ákos és Figula Mihály is.

Vincze Béla
Vincze Béla

Az utóbbi hetekben legismertebbé vált borakadémiai díjazott ugyanakkor kétségkívül Vincze Béla egri sztárborász volt, aki 2005-ben lett az év borásza, és akit a borminősítő igazgatóság nemrégiben borhamisítással, borainak glicerinnel való feljavításával vádolt meg. A díj odaítélése emiatt most vélhetően a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap.

A cím a díjazott bortermelő több éven át tartó kiemelkedő szakmai teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. A nyertes nevét december 4-én hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Borakadémia elnöke, Kállay Miklós az Infó rádió Hordóminta című magazinjában korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben Vincze Béláról jogerősen kiderül, hogy megszegte a bortörvény előírásait, az Akadémia visszavonja tőle a 2005-ben odaítélt díjat. Vincze egyébként, mint az Index megírta, szerdán közleményben utasította vissza a hamisítás vádjait, és bejelentette: fellebbezni fog a döntés ellen.