Erzsébet
1 °C
4 °C

Bankot robbantott az OTP

2009.11.13. 07:19 Módosítva: 2009-11-13 07:25:26
Az OTP Bank Nyrt. a vártnál jobb, 45,899 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el 2009 harmadik negyedévében - közölte a bank háromnegyedéves gyorsjelentésében a BÉT honlapján pénteken. Szeptember végére így 130 milliárd forintot elértek az egész évre tervezett 150 milliárdos nyereségből.

A bankcsoport eredménye 9 százalékkal haladta meg az előző negyedévi nyereséget és, leszámítva a Garancia biztosító értékesítéséből tavaly az eredményt javító összeget 14 százalékkal maradt el a 2008 harmadik negyedéves eredménytől. Így az első háromnegyed év nyeresége az idén már megközelíti a 130 milliárd forintot, az OTP éves terve 150 milliárd forintos eredményt tartalmazott.

Az adózott eredményhez fűzött magyarázat szerint, az IFRS eredményt egyszeri tételként növelte, hogy egy magyar jogszabályváltozás miatt a Goodwill leírás adócsökkentő tétellé vált, ez 11,7 milliárd forinttal növelte az adózás utáni eredményt. A jelentés szöveges magyarázata szerint a konszolidált eredmény fő összetevői a stabil nettó kamateredmény, az emelkedő kockázati költségek és a szigorú költséggazdálkodás volt.

A harmadik negyedévben a csoport összes bevétele 191,943 milliárd forintot tett ki 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ugyanannyit mint az előző negyedévben, ezen belül a korrigált nettó kamatbevétel 137,754 milliárd forint, 7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 2 százalékkal kevesebb az előző negyedévnél. A háromnegyedéves bevétel 12 százalékkal, a korrigált kamatbevétel 18 százalékkal haladja meg a bázisidőszakét.

A csoport a működési kiadásokat a harmadik negyedévben 6 százalékkal szorította le az előző negyedévhez és 10 százalékkal 2008 harmadik negyedévéhez képest, a háromnegyedéves összevetésben 5 százalékos a javulás.

Jelentősen megemelkedett a hitelekre képzett céltartalék, különösen az ukrán leánybanknál. Az idén a harmadik negyedévben 66,635 milliárd forint volt a korrigált értékvesztés képzés, negyedéves szinten ez 20 százalékos növekedés, az egy évvel korábbihoz mérten 286 százalékos bővülés. A háromnegyedéves 167,529 milliárd forintos összeg is 269 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A romló gazdasági környezet hatására a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 7,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben. A fedezettségi mutató 68,5 százalék, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 15,8 százalékponttal az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor a bank tőkemegfelelési mutatója egyre erősebb. A konszolidált IFRS mutató 1,6 százalékponttal 16,9 százalékra nőtt egy év alatt, a Tier1 ráta 1,7 százalékponttal 13,2 százalékra emelkedett.

A hitelezési aktivitás mérsékelten csökkent - a hitelállomány 2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, 6.874 milliárd forintot tett ki, miközben a betétállomány negyedéves összehasonlításban 3 százalékkal, a háromnegyedéves adatok alapján 6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A jelentés szerint az ukrán leánybanknál keletkezett jelentős céltartalékképzés miatt a külföldi leánybankok hozzájárulása a nyereséghez az elmúlt negyedévben összességében negatív volt, 7,3 milliárd forinttal csökkentette azt. Az ukrán banknál a negyedéves veszteség 19,2 milliárd forint (a háromnegyedéves 29 milliárd forint) volt, annak ellenére, hogy az üzemi eredmény 86, a nettó kamatbevétel 39, a díj és jutalékbevétel 61 százalékkal javult, a költségek pedig 3 százalékkal csökkentek egy év alatt.

Ezt ellensúlyozta, hogy az OTP Core kilenchavi eredménye 24 százalékkal javult a bázishoz képest. Magyarországon egy év alatt 6 százalékkal bővült a hitelállomány, bár az új folyósításoknál a jelzáloghiteleknél 84, a fogyasztási hiteleknél 59 százalékos  visszaesés volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?