Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Felszámolhatják a Ganz Acélt

2009.11.13. 07:34 Módosítva: 2009.11.13. 07:45
Végleg lehúzhatja a rolót a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek (Ganz Acél) Zrt., írja a Népszabadság. A Vegyépszer és a Hídépítő-csoport érdekeltségébe tartozó cég a Megyeri híd építőit nem fizette ki. A hitelezők várhatóan követeléseik negyven százalékát kapják meg.

A Ganz Acél felszámolását a bíróság a közelmúltban a Mátraholding Zrt.-re bízta - az elmúlt egy évben már éppen tizennyolcadszor. Kijelölése még most sem jogerős, az erről szóló végzés egyelőre nem jelent meg a Cégközlönyben - olvasható a Népszabadságban.

A lap felidézi: a társaság folyamatosan tárgyalt a hitelezőivel tartozásai rendezéséről, ezekre a tárgyalásokra hivatkozva az egymás után napvilágot látott nem jogerős felszámolási határozatokat igazgatósága rendre meg is fellebbezte. Mostanra azonban a teljes körű hitelezői egyezség hiányában a reorganizációs terv megbukott.

A felszámoló ügyfele hitelezőinek háromnegyedével feltehetőleg nem találkozik majd. Több mint 130 alvállalkozóval ugyanis a társaság az elmúlt hónapokban egyezséget kötött és elszámolt: követelésük negyven százalékát készpénzben, valamint gépek és alapanyagok formájában megkapták.

A hitelezők egy része azonban eddig nem fogadta el, hogy követeléseinek csak egy részét kapja meg. ők a teljes tartozás és kamatai megtérítését követelték. Erre azonban a Népszabadság szerint várhatóan a felszámolónak sem lesz lehetősége. Ők is, a már kifizetett alvállalkozókhoz hasonlóan valószínűleg követelésük mintegy negyven százalékát kapják majd meg.

A tulajdonosok szerint a Ganz Acél a hitelezőkkel kötött megállapodások révén sokat lefaragott tartozásaiból. A néhány hónapja még 1,8 milliárd forintot meghaladó adósságot görgető cégnek jelenleg mintegy félmilliárd forint külső tartozása van, vevő- és készpénzállománya, alapanyagainak értéke könyv szerint hozzávetőleg 800 millió forint.