Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Szerdán eldőlhet, tőzsdére megy-e a K&H

2009.11.13. 16:39
Jövő szerdán fogadhatják el a belga KBC szerkezetátalakítási tervét az Európai Unió hatóságai - értesült a Reuters. Jó hír lehet a pénzügyi csoport befektetői számára, hogy a hírek szerint banki és biztosítói tevékenységét megőrizheti a csoport, melynek magyar tagja, a K&H esetleges tőzsdei bevezetése az Európai Bizottság döntése után kerülhet terítékre.

Az Európai Bizottság egyelőre azt vizsgálja, a belga állam és a flamand tartományi kormány által biztosított hétmilliárd eurós tőkeinjekció összhangban van-e az EU versenyjogi szabályaival. Amennyiben igen, valószínűleg fel sem merül majd, hogy a KBC megváljon biztosító üzletágától, amire az ING és az Royal Bank of Scotland esetében van példa.

A Reuters forrásai szerint az Európai Bizottság döntése sokkal kevésbé lesz drasztikus, mint volt az ING esetében. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a csoportnak 20-25 százalékkal valószínűleg csökkenteni kell mérlegfőösszegét, s ehhez private banking üzletágától, valamint a belga Fidea biztosítótól és Centea nevű leánybankjától válhat meg.

A Reuters információi szerint a KBC vizsgálja a tőkebevonás lehetőségeit is, ezért merülhetett fel, hogy a cseh és magyar leánycégeket esetleg bevezetik a tőzsdére.

A KBC gyorsjelentésének mai közzétételekor nem nyilatkozott arról, milyen szerkezetátalakítási tervei vannak, így a K&H sorsáról sem lehetett részleteket megtudni. A csoport eredményei mindenesetre felülmúlták a piaci várakozásokat, a társaság részvényei talán ezért is drágultak több mint 3%-ot a mai kereskedésben.