Árpád
-2 °C
4 °C

Szerdán eldőlhet, tőzsdére megy-e a K&H

2009.11.13. 16:39
Jövő szerdán fogadhatják el a belga KBC szerkezetátalakítási tervét az Európai Unió hatóságai - értesült a Reuters. Jó hír lehet a pénzügyi csoport befektetői számára, hogy a hírek szerint banki és biztosítói tevékenységét megőrizheti a csoport, melynek magyar tagja, a K&H esetleges tőzsdei bevezetése az Európai Bizottság döntése után kerülhet terítékre.

Az Európai Bizottság egyelőre azt vizsgálja, a belga állam és a flamand tartományi kormány által biztosított hétmilliárd eurós tőkeinjekció összhangban van-e az EU versenyjogi szabályaival. Amennyiben igen, valószínűleg fel sem merül majd, hogy a KBC megváljon biztosító üzletágától, amire az ING és az Royal Bank of Scotland esetében van példa.

A Reuters forrásai szerint az Európai Bizottság döntése sokkal kevésbé lesz drasztikus, mint volt az ING esetében. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a csoportnak 20-25 százalékkal valószínűleg csökkenteni kell mérlegfőösszegét, s ehhez private banking üzletágától, valamint a belga Fidea biztosítótól és Centea nevű leánybankjától válhat meg.

A Reuters információi szerint a KBC vizsgálja a tőkebevonás lehetőségeit is, ezért merülhetett fel, hogy a cseh és magyar leánycégeket esetleg bevezetik a tőzsdére.

A KBC gyorsjelentésének mai közzétételekor nem nyilatkozott arról, milyen szerkezetátalakítási tervei vannak, így a K&H sorsáról sem lehetett részleteket megtudni. A csoport eredményei mindenesetre felülmúlták a piaci várakozásokat, a társaság részvényei talán ezért is drágultak több mint 3%-ot a mai kereskedésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?