Gusztáv
3 °C
7 °C

Mínusz 2, plusz 46

2009.11.14. 09:24
A magyar gazdaság a héten közölt adat szerint a harmadik negyedévben újabb csaknem 2 százalékkal süllyedt mélyebbre a másodikhoz képest, holott egyes szakértők már az emelkedést sem tartották kizártnak. Az OTP háromnegyedév alatt összehozta majdnem 90 százalékát, miközben az USA-ban már mentőcsomagot kapott bankok is bedőltek. A K&H tőzsdére mehet, az MVM és az ÁAK mehetne, megy a zéró kóla is, kifelé a McDonald'sokból. Van adócsomagunk, és Veres Jánosnak adóval adott autópályája.

Az elemzők által vártnál rosszabb helyzetben van a magyar gazdaság – derült ki a héten. Míg a legtöbb európai államban enyhült a recesszió, vagy legfeljebb a vártnál kisebb növekedés okozott meglepetést, a magyar visszaesés tovább tart. A pénteken publikált adatok szerint a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal maradt el a gazdaság teljesítménye a második negyedévitől, és 7,2 százalékkal a tavalyi harmadik negyedévtől (miközben az elemzők 0,6 és 6,6 százalékos visszaesést vártak).

Adják a bankot

Pénteken jelentett az OTP is, ám ebben már több volt a köszönet. A bank a harmadik negyedévben 46 milliárdos eredményt ért el, így kilenc hónap alatt összehozott 130 milliárdot az egész évre tervezett 150 milliárdból. Az OTP-nél örülhettek annak is, hogy ők lettek a Mastercardnál az év bankja, annak viszont aligha, hogy 25 milliárdos pert zúdított a nyakukba a péti Nitrogénművek.

Nemcsak a legnagyobb, hanem a második legnagyobb magyar pénzintézet is a hírek főszereplője lett a héten. Csütörtökön látott napvilágot, hogy tőzsdére viheti a K&H Bank negyven százalékát annak belga anyabankja. A KBC banknak ugyanis talán erre a lépésre is szüksége lesz ahhoz, hogy az Európai Unió jóváhagyja a belga államtól kapott mentőcsomagját. Hogy végül lesz-e újabb nagybank a pesti tőzsdén, várhatóan jövő szerdán dől el.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  45. heti záró 46. heti záró
BUX 20 076
21 120
OTP  5350 5630
Mol  14 885 16 300
Richter  40 200 41 300
Magyar Telekom 742
756

Keserű kóla

Míg az, hogy megy-e végül tőzsdére a K&H, kérdéses, az már eldőlt, hogy jön a zéró kóla - kifelé a McDonald'sokból, miután megbukott a gyorséttermi értékesítés stratégiája.

Bukni látszik, most épp ismét, a Ganz Acél is: a Megyeri hidat alvállalkozói egy részének ki nem fizető cég ismét a felszámolás szélére sodródott, ami nemcsak a tulajdonosoknak, hanem a felszámolás esetén várhatóan követeléseik hatvan százalékát elbukó hitelezőknek sem jó hír.

Míg nálunk a reál-, addig Európában a makrogazdaság fejleményei jelentették a rossz híreket. A hét elején látott napvilágot a hír, hogy akár a GDP 100 százalékára is felszökhet az uniós tagállamok összesített államadóssága, persze még mindig jobb helyzetben vannak, mint az ismét leminősített Ukrajna: lassan nincs annyi kategória a Fitchnél, hogy az ukránok még beleférjenek.

Az Egyesült Államokban az okozhat pánikot, hogy már 120-nál jár a válság miatt bedőlt bankok száma - nem csoda, kiderült, hogy az emberek inkább egymástól kérnek kölcsön -, ráadásul most már olyan is van köztük, amely kapott az állami mentőcsomagból. A részvényeseket ez egyelőre nemigen zavarta, a héten ugyanis 13 havi csúcsra emelkedett a New York-i Dow Jones tőzsdeindex.

Baj a jogrenddel

Itthon viszont nemcsak a cukormentes kólával volt baj, hanem, mint tudjuk hete óta, a borral is van, konkrétan a Vincze Béláéval. Az egri sztárborászt glicerinezés miatt borhamisítással gyanúsították meg. Ő pedig, bár korábban bocsánatot kért az ügy miatt. a héten közleményt adott ki, miszerint ő nem hamisított, és megfellebbezi a borminősítő igazgatóság határozatát. A 2005-ös év borászától ennek ellenére elvehetik a címet, amely idei öt jelöltjét szintén a héten nevezték meg.

Vincze Béla nem az egyedüli, aki harcol az állammal: a héten az Union biztosító a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével csapott össze egy kötelező biztosításos konstrukció miatt. Az ötmilliós bírsággal sújtott Union diszkriminációról beszél, a PSZÁF szerint a biztosítónak a magyar jogrenddel van baja.

Nagypolitika, kis stikli

Veres János viszont, noha már nem pénzügyminiszter, megelégedve dőlhetett hátra a héten: a parlament elfogadta az újabb 2010-es adócsomagot. És benne azt a kurtán-furcsán, némi stiklivel bekerült javaslatot, ami értelmében Szabolcsban, Veres szűkebb hazájában autóút helyett autópályaként épül tovább az M3-as.

A költségvetés is összeáll lassan, még ha maradt is benne némi trehánysággal osztogatási lehetőség - majd fosztogatási kényszer - a Fidesz számára. Amelynek egyébként a választások után várható programjáról is kiderült néhány részlet, egyebek mellett az, hogy az Orbán-kormány is megállapodna az IMF-fel, és hogy megreformálnának mindent, államot, oktatást, adót, szakképzést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!