Elnök nélkül maradhat az ÁSZ

2009.11.16. 16:41
Elnök nélkül maradhat az Állami Számvevőszék december 9-től, miután hétfőn megrekedt a szervezet vezetőit jelölő országgyűlési bizottság munkája.

Kovács Tibor, a bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülését követően elmondta: az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz kizárólag az ÁSZ elnökének személyében lenne hajlandó megegyezni, míg a 2002. óta betöltetlen alelnöki pozíciókra csak az új kormány beiktatása után tenne javaslatot.

A kormánypárti politikus szerint a fideszes képviselők arrogáns hozzáállása azt mutatja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a továbbiakban nem kíván részt venni a jelölési folyamatban. Mindaddig értelmetlennek látja a bizottság ismételt összehívását, ameddig a képviselőcsoportok nem változtatnak álláspontjukon.

A Fidesz a múlt héten jelezte, hogy fontolóra venné az MSZP korábbi felvetését, vagyis Kovács Árpád jelenlegi elnök jelölését. De már akkor világos volt, hogy csak az elnöki pozícióban lehet megegyezés, mert az alelnöki posztoknál nincs konszenzus. Az alelnöki posztok 2002 óta nincsenek betöltve.

Az MSZP és a Fidesz képviselői október közepén titokban megállapodtak abban, hogy egy kormánypárti és egy ellenzéki alelnököt jelölnek az ÁSZ vezetőségébe. A két jelölt Göndör István szocialista képviselő és Latorczai János KDNP-alelnök lett volna. A paktum része volt, hogy közös törvénymódosítással elhárítják a kereszténydemokrata pártvezető számvevőszéki karrierje előtt álló jogszabályi akadályt. (Nem lehet az ÁSZ elnöke és alelnöke olyan személy, aki a megelőző négy évben a kormány tagja volt, vagy bármely párt országos szervezetében választott vezető tisztséget töltött be. Nem lehet olyan személy sem, aki közeli hozzátartozója a kormány valamely tagjának.) A megegyezést azonban a legfelső vezetés nem hagyta jóvá, Orbán Viktor lefújta a megállapodást.

A jelöltállításhoz legalább hat képviselő támogatására van szükség a nyolc tagú testületből.