Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromheti csúcson a forint

2009.11.16. 09:26
Jó hangulatban indult a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, amelynek hatása a jelek szerint átterjedhet Európára is. Ennek nyomán a forint a pénteki erősödését folytatni tudta ma reggel, így az euróval szemben háromheti csúcsra kúszott.

A vártnál gyengébb, pénteken közzétett magyar GDP-adat nem tudta elvenni a forint erejét, késő délutánra 268,50-ig jutott az euróval szemben, ma reggel pedig további egy egységgel erősödött, ami október 27-e óta a legerősebb magyar fizetőeszközt jelenti (igaz, ezt követően fillérekkel drágult az euró, az utolsó kötés 267,62 forinton született). A javuló kockázati étvágy jele, hogy a dollár ma reggelre csütörtök után újra megközelítette az euróval szemben az 1,50-es szintet, azaz gyengülőben van.

Hétfő reggel tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a harmadik negyedéves pénzügyi számlák statisztikát, amelynek egyik negatív üzenete, hogy az utóbbi négy negyedévben GDP-arányos államháztartási hiány 6 százalék fölé ment (a másik, hogy már most 80 százalék közelében áll az államadósság).

Kedvező viszont az ország finanszírozása szempontjából, hogy a lakossági megtakarítások tovább emelkedtek. Ma délután 3 órakor kezdődik az a sajtótájékoztató, amelyen beszámol a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői delegációja az elmúlt másfél hét budapesti tárgyalásainak eredményeiről, a legutolsó hitelrészlet felhasználásának tapasztalatairól és a kilátásokról.

A dollárral szembeni forintjegyzések ma reggel már tartósan a 180-as szint alatt mozognak 178,80-179,10 körül. A svájci frankkal szembeniek 177,50 körül járnak a bankközi piacon.