Kínából jönnek a debreceni buszok

2009.11.16. 07:04 Módosítva: 2009.11.16. 19:15
A Pekingtől hetven kilométerre lévő Pacsou városában gyártják a jövőben a debreceni székhelyű Magyar Járműtechnikai Zrt. kétféle buszát. A Világgazdaság cikke szerint jövő szeptemberben kezdődik a termelés a magyarok kínai buszgyárában.

A debreceni Magyar Járműtechnikai Zrt. 12 méteres szóló és 18 méteres csuklós buszát a Pekingtől hetven kilométerre lévő Pacsou városban gyártják a jövőben. A helyi Jing Long Automotive vállalattal megkötött magyar technológiatranszfer értéke eléri a hatmillió eurót - írja a Világgazdaság.

A 20 millió euróért épülő gyárban 2010 szeptemberében kezdődhet meg az Euro-4-es és az Euro-5-ös gázüzemű motorral ellátott járművek összeszerelése, amelyekből a tervek szerint évente 5000-6000 hagyja el az üzemet. A beszállítók között lesz a győri Hydra-Felx Kft.

A Világgazdaság híre szerint Pacsouban létrehoztak egy kutató-fejlesztő központot is, ahol a Csinhua Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodása alapján az elektromos motorral felszerelt alacsony padlózatú városi buszokat tervezik majd.

A Magyar Járműtechnikai Zrt.-nek jókor jött a szerződéskötés, hiszen az elmúlt év végén már csak ötvenen dolgoztak a néhány éve még 400 főt foglalkoztató vállalkozásnál.