Londonban sikeres a magyar PM

2009.11.17. 14:08
Az elmúlt egy év reformjainak kedvező hatásairól tanúskodik a magyar kormány azon döntése, hogy nem veszi igénybe a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretének következő részletét - áll egy vezető nemzetközi befektetési társaság keddi értékelésében, amely kampánytaktikának minősíti a 7 százalék feletti jövő évi államháztartási hiány kockázatáról szóló Fidesz-figyelmeztetés.

Oszkó Péter pénzügyminiszter előző nap, az IMF-EU-Világbank finanszírozási program felülvizsgálatának lezárulta után jelentette be, hogy Magyarország nem hívja le az esedékes IMF-részletet. A miniszter közölte: a forint árfolyama megerősödött és stabilizálódott, az állampapírpiac ismét jól működik, jelentősen mérséklődtek a hozamok, így rendezettnek tekinthető Magyarország finanszírozása.

A londoni és prágai székhelyű, Közép-Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési társaság főközgazdásza, Raffaella Tenconi ehhez fűzött keddi elemzésében kiemelte: a döntéssel Magyarország muníciót tartalékolhat, arra az esetre, ha erre a jövőben szükség lenne.

A vezető elemző felidézte, hogy az IMF és az EU illetékesei szerint - jóllehet látják valamelyes kockázatát a jövő évi államháztartási hiánycél túllépésének - a következő kormány is tartani tudja a hazai össztermék négy százaléka alatti hiánytervet, hacsak valamilyen szélsőséges fejlemény nem következik be.

Ez a megállapítás alátámasztja a Wood & Co. azon nézetét, hogy a Fidesz által a 7-7,5 százalékos GDP-arányos jövő évi államháztartási hiány kockázatáról megfogalmazott erőteljes vádak elsősorban a párt kampánytaktikájának részét képezik - hangsúlyozta keddi elemzésében a cég főközgazdásza.

Más nagy citybeli befektetési házak sem várják a költségvetési hiány elszaladást kormányváltás esetére. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakemberei, akik a múlt hónapban Budapesten tárgyaltak a kormány pénzügyi illetékeseivel, több alapkezelő céggel, valamint a Fidesz képviselőivel, erről Londonban kiadott részletes elemzésükben annak idején azt írták: a Fidesz jelenlegi vezetése jórészt hasonló ahhoz, amelyik 1998-2002 között kormányzott, és amely akkor reformpárti volt.

A cég budapesti megbeszélései annak feltételezésére adtak okot, hogy a Fidesz kormányra kerülése után folytatná a 2008 őszén kezdett költségvetési konszolidációs és szerkezeti programot. A Fidesz megfontolt költségvetési politikát alkalmazott, amikor legutóbb kormányon volt, és az a párt szeretne lenni, amelyik bevezeti Magyarországot az euróövezetbe - állt a JP Morgan múlt havi londoni elemzésében.

A Moody's Investors Service hitelminősítő Magyarországról néhány hete Londonban kiadott éves országjelentésében ugyanerről a kérdésről azt írta: a cég alapeseti forgatókönyve szerint a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a valószínűsíthetően Fidesz-győzelmet hozó jövő tavaszi választások után is.

A ház e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége - állt a Moody's éves országelemzésében.