Aliz
6 °C
14 °C

Londonban sikeres a magyar PM

2009.11.17. 14:08
Az elmúlt egy év reformjainak kedvező hatásairól tanúskodik a magyar kormány azon döntése, hogy nem veszi igénybe a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretének következő részletét - áll egy vezető nemzetközi befektetési társaság keddi értékelésében, amely kampánytaktikának minősíti a 7 százalék feletti jövő évi államháztartási hiány kockázatáról szóló Fidesz-figyelmeztetés.

Oszkó Péter pénzügyminiszter előző nap, az IMF-EU-Világbank finanszírozási program felülvizsgálatának lezárulta után jelentette be, hogy Magyarország nem hívja le az esedékes IMF-részletet. A miniszter közölte: a forint árfolyama megerősödött és stabilizálódott, az állampapírpiac ismét jól működik, jelentősen mérséklődtek a hozamok, így rendezettnek tekinthető Magyarország finanszírozása.

A londoni és prágai székhelyű, Közép-Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési társaság főközgazdásza, Raffaella Tenconi ehhez fűzött keddi elemzésében kiemelte: a döntéssel Magyarország muníciót tartalékolhat, arra az esetre, ha erre a jövőben szükség lenne.

A vezető elemző felidézte, hogy az IMF és az EU illetékesei szerint - jóllehet látják valamelyes kockázatát a jövő évi államháztartási hiánycél túllépésének - a következő kormány is tartani tudja a hazai össztermék négy százaléka alatti hiánytervet, hacsak valamilyen szélsőséges fejlemény nem következik be.

Ez a megállapítás alátámasztja a Wood & Co. azon nézetét, hogy a Fidesz által a 7-7,5 százalékos GDP-arányos jövő évi államháztartási hiány kockázatáról megfogalmazott erőteljes vádak elsősorban a párt kampánytaktikájának részét képezik - hangsúlyozta keddi elemzésében a cég főközgazdásza.

Más nagy citybeli befektetési házak sem várják a költségvetési hiány elszaladást kormányváltás esetére. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakemberei, akik a múlt hónapban Budapesten tárgyaltak a kormány pénzügyi illetékeseivel, több alapkezelő céggel, valamint a Fidesz képviselőivel, erről Londonban kiadott részletes elemzésükben annak idején azt írták: a Fidesz jelenlegi vezetése jórészt hasonló ahhoz, amelyik 1998-2002 között kormányzott, és amely akkor reformpárti volt.

A cég budapesti megbeszélései annak feltételezésére adtak okot, hogy a Fidesz kormányra kerülése után folytatná a 2008 őszén kezdett költségvetési konszolidációs és szerkezeti programot. A Fidesz megfontolt költségvetési politikát alkalmazott, amikor legutóbb kormányon volt, és az a párt szeretne lenni, amelyik bevezeti Magyarországot az euróövezetbe - állt a JP Morgan múlt havi londoni elemzésében.

A Moody's Investors Service hitelminősítő Magyarországról néhány hete Londonban kiadott éves országjelentésében ugyanerről a kérdésről azt írta: a cég alapeseti forgatókönyve szerint a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a valószínűsíthetően Fidesz-győzelmet hozó jövő tavaszi választások után is.

A ház e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége - állt a Moody's éves országelemzésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?