Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akár négy nap miatt dőlhet újra az M0-tender

2009.11.17. 14:02
Kedden ismét a közbeszerzési döntőbizottság elé került az M0-s déli szektora M6-os és 51-es főút közötti szakaszának kivitelezői tendere. Ezúttal az augusztusban még győztesnek tűnő Porr Építési Kft. támadta meg azt az októberi döntést, amellyel a Hídépítő-csoport egyik cége vezette konzorcium nyert. Szerintük ugyanis bankgarancia hiányában érvénytelen volt a győztes ajánlata, és vitatják a saját ajánlatuk érvénytelenítését is.

Legutóbb október 26-án hirdettek győztest a fővárosi körgyűrű M6-os és 51-es főút közötti szakaszának szélesítésére – egy, a meglévő út melletti új pálya és két új Duna-híd építésére – kiírt tenderen. Akkor az A-Híd Építő Zrt. által vezetett, a Közgép Zrt.-t, a Strabag-MML Kft.-t, a Magyar Aszfalt Kft.-t, valamint a Colas Hungária Kft.-t tömörítő M0 déli ág II. konzorcium nettó 34,87 milliárd forintos ajánlatát hozták ki győztesnek – ez volt ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottság szeptember végi határozata értelmében az egyetlen érvényes ajánlat.

A döntést követően azonban ezúttal sem tudott leszerződni az állami sztrádaberuházó NIF Zrt. a győztesekkel. Ugyanis, mint azt korábban megírtuk, ezúttal a tendert első körben, még augusztusban 28,33 milliárdos ajánlattal megnyerni tűnő, ám a KDB által később kizárt Porr Építési Kft. kért jogorvoslatot (illetve, miután a beruházás részben uniós pénzből valósulna meg, uniós vizsgálatot is kezdeményezett, ami hatására Brüsszel felfüggesztette az M0-s nagyprojekt jóváhagyási eljárását). A jogorvoslati kérelemről kedden tárgyalt a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A Porr a beadványában két dolgot kért: egyfelől annak megállapítását, hogy érvénytelen az október 26-án győztesnek megnevezett ajánlat, másfelől annak megállapítását, hogy saját, korábban érvénytelenített ajánlata mégis érvényes. A vetélytárs ajánlatának érvényességét a cég több mint negyven pontban támadta, egyebek mellett egyes dokumentumok fordításaival, az ajánlathoz becsatolt eszköznyilvántartó kartonokkal és géplistákkal, a pénzügyi-gazdasági alkalmasságát igazoló nyilatkozatokkal szemben voltak kifogásai.

Elsősorban azonban azt tette szóvá a Porr, hogy a konzorciumnak nem volt érvényes bankgaranciája – úgynevezett ajánlati biztosítéka – az eljárás teljes időszaka alatt. A bankgarancia eredetileg szeptember 30-ig volt érvényes, a konzorcium ezt később meghosszabbította október 30-ig. A Porr képviselőinek azonban ezt a november 2-i iratbetekintésen nem tudták megmutatni, amit a NIF munkatársai azzal magyaráztak, hogy a bankgarancia-meghosszabbítás az iktatóból véletlenül a pénzügyi osztályra került.

Az igazi problémát azonban a Porr abban látja, hogy az október 30-án lejárt ajánlati biztosítékot csak november 4-én hosszabbította meg a győztes konzorcium – vagyis a jogorvoslatot kérő cég szerint az október 31-e és november 3-a között a győztes ajánlattevőnek nem volt érvényes bankgaranciája. Azt az ajánlatkérő NIF-nél is megerősítették, hogy hosszabbították meg az ajánlati biztosítékot. Márpedig, érvel a Porr, az ajánlati kötöttség és az ajánlati biztosíték tartama között egyidejűség van, a bankgaranciát visszamenő hatállyal nem lehet megfogalmazni, így a konzorcium ajánlata érvénytelen volt.

A nyertes ajánlattevők szerint viszont az a lényeg, hogy október 26-án, a döntés időpontjában érvényes volt a bankgarancia. Elismerték, hogy október 31-e és november 3-a között nem volt érvényes ajánlati biztosíték, de szerintük egyfelől abban az időszakban semmilyen, a tender szempontjából releváns esemény nem történt – a szerződéskötést november 10-re tervezték – , másfelől a banki eljárás szabályai miatt ezt nem kaphatták meg korábban. Szerintük a garancia szeptember 30-ig visszamenően folyamatosan érvényes, arra a kérdésre, hogy ezek szerint az ominózus négy napra visszaható hatálya van-e, azt válaszolták, hogy áthidaló hatálya van.

A Porr november elején fordult a KDB-hez, így december elejére születhet meg az újabb döntés az M0-tenderről (bár a keddi tárgyaláson még írásos nyilatkozat benyújtását is bejelentették). A folytatást az eddigi fejlemények alapján nehéz megjósolni, hiszen a döntőbizottság legutóbb a három ajánlattevőből az eredetileg kizárt konzorcium pályázatát érvényesnek mondta ki, az ajánlatkérő által versenyben hagyott két másikat viszont kizárt. Most akár az is elképzelhető, hogy a KDB határozata mindegyik ajánlatot érvénytelennek mondja ki, ami azt eredményezheti, hogy a NIF-nek újabb közbeszerzési eljárást kell meghirdetni.

Az viszont biztos, hogy az ország legzsúfoltabb gyorsforgalmi útjának számító déli szektor szélesítése a jogi procedúra miatt jócskán csúszik. Az idén tavaszi tervek szerint július 20-án lett volna eredményhirdetés, és 2012. június 30-ig kellett volna megépíteni az utat – most legjobb esetben is féléves késésre kell felkészülni.