Ma senki nem lett rosszul Alleeban

2009.11.17. 17:00 Módosítva: 2009.11.18. 10:23
A kipufogógáz-mérgezési botrányba keveredett Allee bevásárlóközpont üzletei közül néhányan forgalomcsökkenésre panaszkodnak, több üzlet szerint viszont még elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a mérgezés keltette negatív hírverés miatt lett kevesebb vásárló a héten. Az üzemeltető nem válaszolt kérdéseinkre. A garázs nyitva van, helyszínen járt munkatársunk szerint most is érezni a gázszagot. A kerület jegyzője szerint nincs indok az üzletközpont ideiglenes bezárására.

„Tegnap fele akkora volt a forgalmunk, mint az előző napokban – mondta a múlt szerdán megnyílt Allee bevásárlóközpont egyik vendéglátó egységének üzletvezetője. – A tegnapi lecsökkent forgalom nyilván annak köszönhető, hogy a mérgezéses incidens rontja az egész bevásárlóközpont hírnevét.” A csökkenő forgalmat az első emeleten lévő Office Shoes dolgozói is megerősítették. Az üzletek bérlői elvben kezdeményezhetik a bérleti díjuk csökkentését, ha úgy vélik, a forgalmuk éppen az üzemeltető hibájából nem éri el a bérleti díj megállapításakor kalkulált szintet.

Eddig 22-en lettek rosszul az új plázában

Vasárnap tizenheten, hétfőn öten kaptak kipugogáz-mérgezést az Allee bevásárlóközpontban.

A történteket feltehetően az okozta, hogy nem működöttmegfelelőena szellőzőrendszer. Azt vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért.

„Mi csak szédelgünk, de legalább megvan az a lehetőségünk, hogy kiszellősztessük a fejünket, ha már nagyon nem bírjuk – meséli a mínusz kettes szinten egy biztonsági őr. – Azért lettek rosszul a Spar pénztárosai vasárnap és hétfőn, mert nem kapcsolták be az elszívót. Spórolni akartak. Pedig mindössze annyit kellene tenni, hogy már az egészségre káros határérték alatt is kapcsoljon be az elszívó.” Az őr szavai egyben mutatják, hogy milyen félinformációkból összerakott magyarázatok is keringenek a történtekről. (A kérdéseinket ma válasz nélkül hagyó üzemeltetők vasárnapi közleménye szerint üzemeltetési hiba történt, az egyik szellőztető rendszer leállította a másikat, majd a rossz újraindítással került nagyobb mennyiségű kipufogógáz az áruház területére. Ez persze nem magyarázza a hétfői mérgezéseket, és erről az áruház is csak annyit közölt, hogy azok nem függenek össze a vasárnapi esetekkel, nem csoda, hogy a dolgozók körében többféle magyarázat kapott lábra.)

Az elszívó mindenesetre működött, amikor a helyszínen beszélgettünk az őrrel, de még így is elviselhetetlen volt a kipuffogógázszag. Pontosan olyan volt, mintha hétköznap délután négy és hat között a csúcsforgalomban egy szennyezett fővárosi úton sétálgatna az ember.

Közel vannak a kasszák a parkolóhoz

A mínusz második szinten lévő Interspar kasszái tizenöt-húsz méterre vannak a garázstól, és leginkább a 10-es pénztártól a 15-ig pénztárig, illetve a zöldségeknél érezni a kellemetlen kipufogógázszagot.

Nagyjából tíz percig voltam álvásárló a 10-es és a 13-as kasszánál, illetve még öt percet a pénztársor túloldalán, az információs pultnál (ahol az áruházvezető Varga Csaba elmondta, hogy semmit sem fog nekem mondani, és nem is szeretné, ha erről bármi megjelenne), de már ettől megfájdult a fejem.

Ezután még háromszor jártam a garázsban, néhány percet beszélgettem ott a biztonsági őrökkel, és a fejfájáshoz kellemetlen émelygés is társult. „A mínusz hármas szintre végképp ne menjen le, mert ott még rosszabb a helyzet!” – hívta fel a figyelmemet az őr.  Az őrök azt is megerősítették, hogy az egyenesen a Sparba nyíló garázs nincs lezárva.

Reggel legalább a Bercsényi utcai bejárat, legalább nyolc óra előtt nem sokkal, le volt zárva. Az autósok elterelését könnyű lett volna a korábbi mérgezésekkel magyarázni, de úgy tűnik, a garázsban semmilyen korlátozást nem vezettek be, és láttuk, hogy hogy a bejárathoz legközelebbi parkolókat sem zárták le. Ezt is szerettük volna megtudni a bevásárlóközpontot üzemeltető Center Management Kft. vezetőjétől, Galyas Andrétól, de nem kívánt válaszolni kérdéseinkre.

Így arra sem, hány és milyen jellegű kártérítési igényt kaptak eddig a rosszul lett dolgozóktól vagy a bérlő cégektől, illetve ők mekkora forgalomkieséssel kalkulálnak a történtek miatt. És persze azt sem tudni, hogy a vasárnapi egyszeri üzemeltetési hibának mondott tömeges mérgezés után mivel magyarázzák a hétfői eseteket.

"A hétfőn beszállított dolgozókat néhány óra megfigyelés után kiengedtük, nem volt mérhető, magas szén-monoxid-szint a szervezetükben. Ez már csak tömegpszichózis" – mondta el az Erzsébet Kórház sürgősségi osztályának főorvosa. Dr. Elek István hétfőn nem is talalákozott a betegekkel, olyan rövid ideig voltak bent.

Ma mindenki jól van

A Spar kártérítést kér

"A többszörösen előforduló esetek kapcsán, a SPAR-t súlyosan érintő erkölcsi és anyagi károk miatt, a felelősök felé kártérítési igényt fogunk benyújtani" - jelezte már tegnap közleményben az áruház. Ugyanakkor saját költségükön szén-monoxid-mérőket szereltek fel a pénztársoron.

"A pénztárosok nem a gázoktól lettek rosszul, hanem a kimerültségtől" – mondta a pénztárok és a garázsbejárat közötti területen ácsorgó biztonsági őr. "Én nem érzek semmit, igaz csak ma jöttem" – mesélte érdeklődésünkre a tízes pénztárban ülő alkalmazott. A tizenhármas pénztárnál ülő asszony szerint én csak azért éreztem olyan intenzíven a mérgező szagot, mert biztosan nem dohányzom: "Én már nem is érzem. Pedig itt voltam vasárnap és hétfőn is. Egy kicsit fáradékony vagyok, de semmi más."

Az üzletmenetben sem történt akkora tragédia, legalábbis az első emeleti Apple viszonteladói bolt alkalmazottai szerint nem. "Egyáltalán nem biztos, hogy  a mérgezés híre miatt csökkent le a forgalom hétfőn és ma. Szerdán nyitott a komplexum, nyilván a nyitás és vasárnap között megrohamozták az emberek, mindenki jól kivásárolta magát. Nem vagyunk nyitva annyi ideje, hogy meg lehessen egyértelműen állapítni, hogy csökkent  a forgalom, illetve mi miatt csökkent" – mondta Kováts László üzletvezető.

Ugyan a földszinten lévő Marks&Spencer üzlet vezetője is a forgalom csökkenését tapasztalta a héten, a cég gazdasági igazgatója, Szepesi László szerint ezt a hetet mindenképpen meg kell várni, mert szerinte sem biztos, hogy a mérgezés miatt esett vissza a forgalom most a hét elején. "Nyitás volt szerdán, aztán meg hétvége, ezek nyilván jóval forgalmasabb napok, mint a hét eleje."

Kérdésünkre, hogy tárgyalnának-e az üzemeltetővel a bérleti díj csökkentéséről, Szepesi László elmondta, ők egyelőre bíznak benne, hogy az üzemeltető megoldja a szimpla műszaki problémát, de ha a többi üzletükhöz képest hosszabb távon is csökken a forgalom, akkor mindenképpen lépéseket tesznek majd.

A vevők jönnek, maximum vigyáznak a parkolóban

"Hallottam a mérgezésről, itt lakom a környéken, és igen, ide fogok járni, de nem fogok lemenni az Intersparba" – mondta egy fiatal nő. Egy hallgatózó férfi utánam kiabálta, hogy rosszak a műszerek, és semmiképpen se menjek le a mínusz szintekre. "Igyekszem nem a Sparnál parkolni, a kocsiban átkapcsoltam belső keringtetésre. Egyébként meg annyira nem zavar, itt fönt nem érzem" – mesélte egy negyvenes férfi a földszinten. "Engem aztán nem zavar – mondta magabiztosan egy ötvenes asszony. – Ha baj van, a műszerek majd úgyis jeleznek, és kiürítik az épületet."

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a konkrét esetet nem ismeri, de általánosságban elmondhatónak tartja, hogy elég rosszul érintheti a bevásárlóközpont hírnevét egy ilyen esemény. Nagyon rövid távon visszavetheti a forgalmat, mert a vásárlóknak az jut az eszükbe, hogy nyílt egy bevásárlóközpont, ahol valami szivárog.

De ez csak rövid ideig befolyásolja a vásárlói kedvet, egy idő után a vásárlók elfelejtik a történteket. Nem ez az első bevásárlóközpont, ahol műszaki problémák adódtak átadáskor, és szinte senki nem emlékszik már, hogy melyiknél milyen problémák voltak. A hirdetések, karácsonyi időszak, akciók hatására kikopnak az emlékezetből a kezdeti nehézségek.

A jegyzőre várva

Az önkormányzatnál ma délután egykor szakhatósági megbeszélés kezdődött,  a jegyző korábban ennek eredményétől tette függővé, hogy szükség lehet-e valamilyen intézkedésre, akár az áruház bezárására. A megbeszélés után a jegyző szűkszavú közleményben közölte, hogy nem tartja indokoltnak az üzletközpont ideiglenes bezárását.