Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Profitjuk felét bukták az első kategóriás tőzsdei cégek

2009.11.18. 07:11
Megfeleződött az A kategóriás tőzsdei cégek nyeresége az első háromnegyedévben az előző év hasonló időszakához képest – összegzi a Napi Gazdaság a tőzsdei gyorsjelentéseket.

Magyarországon hat éve nem volt ilyen alacsony a nyereség az év első kilenc hónapjában, mint az idén. A 21 A kategóriás cég közül 17 jelentett már, és ezek együttes nyeresége 318 milliárd forint volt. Ez csaknem 50 százalékkal marad el a tavalyi – minden idők legjobb első kilenc hónapjának számító – 600 milliárd forintot meghaladó nyereségtől. A lap megjegyzi, hogy akkor ehhez hozzájárult a 140 dollár felett tetőző olajárnak köszönhetően egekbe szökő Mol-profit.

Az első negyedévvel ellentétben, amikor az A kategória az összesített adatok alapján – Budapesti Értéktőzsde története során először – veszteséget jelentett, a harmadik negyedévben a cégek többsége nyereséget tudott felmutatni.

Az első háromnegyedévben a Mol és az OTP profitja adta az összesített nyereség 65 százalékát, míg egy évvel korábban ez az arány 79 százalék volt.