Profitjuk felét bukták az első kategóriás tőzsdei cégek

2009.11.18. 07:11
Megfeleződött az A kategóriás tőzsdei cégek nyeresége az első háromnegyedévben az előző év hasonló időszakához képest – összegzi a Napi Gazdaság a tőzsdei gyorsjelentéseket.

Magyarországon hat éve nem volt ilyen alacsony a nyereség az év első kilenc hónapjában, mint az idén. A 21 A kategóriás cég közül 17 jelentett már, és ezek együttes nyeresége 318 milliárd forint volt. Ez csaknem 50 százalékkal marad el a tavalyi – minden idők legjobb első kilenc hónapjának számító – 600 milliárd forintot meghaladó nyereségtől. A lap megjegyzi, hogy akkor ehhez hozzájárult a 140 dollár felett tetőző olajárnak köszönhetően egekbe szökő Mol-profit.

Az első negyedévvel ellentétben, amikor az A kategória az összesített adatok alapján – Budapesti Értéktőzsde története során először – veszteséget jelentett, a harmadik negyedévben a cégek többsége nyereséget tudott felmutatni.

Az első háromnegyedévben a Mol és az OTP profitja adta az összesített nyereség 65 százalékát, míg egy évvel korábban ez az arány 79 százalék volt.