Az OECD szerint nem tudjuk tartani a hiányt

2009.11.19. 12:30
Fokozatos gazdasági növekedés vár Magyarországra jövőre, miután 2009-ben látványos visszaesést kénytelen elkönyvelni - áll az OECD ma megjelent gazdasági kilátásainak Magyarországra vonatkozó fejezetében. Az OECD elemzői szerint a növekedés csak 2011-ben indul gyorsulásnak az élénkülő külső kereslet és a javuló hitelezési feltételeknek köszönhetően. A nemzetközi szervezet szerint Magyarország túllövi az idei és jövő évi hiánycélt is.

A tervezett költségvetési megszorítások tovább hátráltathatják a belföldi kereslet élénkülését, amennyiben a jövő évi választások során nem ismétlődik meg a költekezés - vélekednek az OECD elemzői, akik szerint a befektetői bizalom fenntartása érdekében a kormánynak tartania kell magát a közép távon keretet biztosító költségvetési plafontörvényhez és támogatnia kell a Költségvetési Tanács törekvéseit.

A nemzetközi hitelcsomagprogram keretében vállalt szigorú makrogazdasági politika és a kiadások elszaladását megfékező kezdeti sikerek következtében látványosan javult a Magyarország iránti befektetői bizalom, erősödött a forint és lehetőséget adott a kamatcsökkentések beindulására (2009 közepe óta) - állapítják meg a nemzetközi szervezet szakértői, aki hozzáteszik: a további monetáris lazítást a jövőbeli fiskális konszolidáció hitelessége és a globális piacok alakulása fogja meghatározni.

OECDprojection091119

A párizsi székhelyű szervezet friss prognózisa szerint a munkanélküliség 2010-ben 10 százalék felett tetőzhet, mielőtt óvatos csökkenésnek indulna. A jelentős kibocsátási rés és a forint árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt felértékelődése elfojtja az inflációs nyomást - teszik hozzá a szakértők.

A Magyarországra vonatkozó előrejelzés számaiból kiderül, hogy az OECD rontotta az idei évi, míg javította a jövő évi növekedésre vonatkozó adatokat. Ezek szerint idén 6,9 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság (a korábbi -6,1% helyett), míg jövőre 1 százalékos visszaesés várható (a korábbi -2,2% helyett).

Az OECD szakemberei szerint sem idén, sem pedig jövőre nem teljesül a GDP-arányos hiánycél, mivel prognózisuk szerint idén 4,3, míg jövőre 4,1 százalék lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya.