Árpád
-2 °C
4 °C

Az OECD szerint nem tudjuk tartani a hiányt

2009.11.19. 12:30
Fokozatos gazdasági növekedés vár Magyarországra jövőre, miután 2009-ben látványos visszaesést kénytelen elkönyvelni - áll az OECD ma megjelent gazdasági kilátásainak Magyarországra vonatkozó fejezetében. Az OECD elemzői szerint a növekedés csak 2011-ben indul gyorsulásnak az élénkülő külső kereslet és a javuló hitelezési feltételeknek köszönhetően. A nemzetközi szervezet szerint Magyarország túllövi az idei és jövő évi hiánycélt is.

A tervezett költségvetési megszorítások tovább hátráltathatják a belföldi kereslet élénkülését, amennyiben a jövő évi választások során nem ismétlődik meg a költekezés - vélekednek az OECD elemzői, akik szerint a befektetői bizalom fenntartása érdekében a kormánynak tartania kell magát a közép távon keretet biztosító költségvetési plafontörvényhez és támogatnia kell a Költségvetési Tanács törekvéseit.

A nemzetközi hitelcsomagprogram keretében vállalt szigorú makrogazdasági politika és a kiadások elszaladását megfékező kezdeti sikerek következtében látványosan javult a Magyarország iránti befektetői bizalom, erősödött a forint és lehetőséget adott a kamatcsökkentések beindulására (2009 közepe óta) - állapítják meg a nemzetközi szervezet szakértői, aki hozzáteszik: a további monetáris lazítást a jövőbeli fiskális konszolidáció hitelessége és a globális piacok alakulása fogja meghatározni.

OECDprojection091119

A párizsi székhelyű szervezet friss prognózisa szerint a munkanélküliség 2010-ben 10 százalék felett tetőzhet, mielőtt óvatos csökkenésnek indulna. A jelentős kibocsátási rés és a forint árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt felértékelődése elfojtja az inflációs nyomást - teszik hozzá a szakértők.

A Magyarországra vonatkozó előrejelzés számaiból kiderül, hogy az OECD rontotta az idei évi, míg javította a jövő évi növekedésre vonatkozó adatokat. Ezek szerint idén 6,9 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság (a korábbi -6,1% helyett), míg jövőre 1 százalékos visszaesés várható (a korábbi -2,2% helyett).

Az OECD szakemberei szerint sem idén, sem pedig jövőre nem teljesül a GDP-arányos hiánycél, mivel prognózisuk szerint idén 4,3, míg jövőre 4,1 százalék lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?