Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hétfőn és egy hónap múlva is csökkenhet a kamat

2009.11.19. 16:24 Módosítva: 2009-11-19 16:31:32
Idén két lépésben 6 százalékra viszi le az alapkamatot az MNB, és valahol 5,5 százalékon áll meg a kamatvágási sorozat jövő év elején. A gazdasági visszaesés viszont nagyobb lehet idén annál, mint amit egy hónapja gondolt a piac.

Hétfőn is folytatja a nyáron újraindított kamatvágási sorozatát az MNB, és az üteme sem fog eltérni a legutóbbi három lépéstől, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajthat végre a monetáris tanács – vélik szinte egyöntetűen a Reuters által megkérdezett elemzők. Olyan nagy többség szavazott erre a kimenetelre, hogy a megkérdezett 24 elemzőből 22 számít 50 bázispontos vágásra, egy elemző 75 bázispontosra, és csak egy megkérdezett, a GKI gazdaságkutató cég munkatársai nem mertek vállalkozni a tippelésre.

Az utóbbi hónapokban nem okozott csalódást a jegybank, augusztustól kezdve a piaci várakozásoknak megfelelő ütemű vágást hajtott végre. Ha most is így lesz, akkor 6,5 százalékra esik az alapkamat.

Nem ezen a szinten búcsúztatja azonban az évet a ráta, decemberben újabb fél százalékpontos enyhítés jöhet. És jövő év elején még egy, de több már nem, 5,5 százalékon lehet a ráta alja, vélik a megkérdezettek.

Az elemzők pesszimistábbak lettek valamelyest a nemrég napvilágot látott borzalmas GDP-adat következtében. Mint beszámoltunk róla, a harmadik negyedévben a piac 6,5 százalék körüli visszaesést várt éves alapon, ehhez képest 7,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A közgazdászok most 0,2 százalékpontot rontottak az ezelőtti előrejelzésükön, a konszenzus szerint 6,5 százalékos lehet idén a recesszió. A jövő évi gazdasági pályára vonatkozó becslésük azonban nem változott, stagnálást várnak.

A piac nyugodt a költségvetési hiány alakulását illetően. Idén teljesül a kormány 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycélja, jövőre pedig csak minimális elcsúszás lehet, 3,8 helyett 4 százalékos deficitet mutat a konszenzus. Igaz, a többségi vélemény mellett egyre többen jelöltek meg 4,5 százalékos vagy afeletti hiánybecslést. Hatott tehát a Fidesz vezetőinek elmúlt hetekben tett kommunikációja, a piacon elültették azt a várakozást, hogy egy új kormány jövőre adósságátvállalást kezdené, ami jelentősen növelné a deficitet, mégha az IMF ezt rossz szemmel is nézné. Érdekesség, hogy egy elemző már a Fidesz által bemondott 7 százalékos deficitet vár jövőre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!