Natália
1 °C
7 °C

A cégek segítségét kéri a PM a költségvetési tervezéshez

2009.11.19. 11:42 Módosítva: 2009-11-19 12:08:03
A napokban levelet fog kapni a tízezer legnagobb adóteljesítményű cég az adóhatóságtól. Arra kíváncsi az APEH, hogy mekkora összegű társasági és különadóra számíthat tőlük év végén.

Hamarosan levelet fog kapni a tízezer legnagyobb adóteljesítményű cég az APEH-től – tudta meg az Index. Az adóhatóság arra kéri a címzetteket, mondják meg, körülbelül mekkora összegben fognak társasági adót és céges különadót befizetni év végéig. Az adóhivatalnak az adózás rendjéről szóló törvény ad lehetőséget erre.

December 20. jeles nap a költségvetés számára: az a nap az úgynevezett adófeltöltés határideje. A vállalkozásoknak meg kell becsülniük, mennyi társasági és különadót kell befizetniük az idei eredményük alapján, az év során befizetett – a 2007-es és 2008-as teljesítményük alapján számolt – adóelőlegeket pedig ezen 2009-as várható társasági és különadó összegéig ki kell egészíteniük. Az evásoknak ugyanígy kell eljárniuk.

Nagyot nem lehet tévedni, ugyanis aki túl rosszul becsül december 20-án, és legalább tíz százalékkal kevesebb adót tölt fel, mint a tényleges, de csak 2010. május végén, a társaságiadó- és különadó-bevallás elkészítésénél kiderülő adókötelezettség, azt bírsággal sújtja az APEH.

Békeidőben decemberben szokott befolyni az egész éves társasági- és különadóbevétel negyven százaléka, összesen durván háromszázmilliárd forint. Sok múlik tehát amúgy is az év utolsó hónapján emiatt, hát még most, amikor nagyon a határon lehet a deficit a 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt tekintve. Nem szabad feledni, idén bőven hat százalék feletti recessziót él át az ország, ilyenkor pedig különösen nehezen látja a pénzügyi kormányzat azt, hogyan is alakulhat idén a cégek teljesítménye. Ezért kérik most a vállalkozásokat, segítsenek megbecsülni, idén mennyi adót is utalnak az államkasszába.

A cégeket persze nem kötelezhetik arra, hogy már most pontos adatokat szolgáltassanak. Nem fenyegeti őket semmiféle szankció még akkor sem, ha a most becsült összegtől lényegesen el fog térni a december 20-ig befizetett summa. Mindenesetre a beérkezett válaszok némi információval látják el a Pénzügyminisztériumot.

A tárca egyébként év elején még 540 milliárd forintot várt társasági adóból, most azonban már csak 418 milliárd forintra számít, de úgy tudjuk, benne van a pakliban, hogy ennél még 20-40 milliárd forinttal kisebb summa jöhet be. A különadónál sem jobb a helyzet, ott csaknem 200 milliárd forint a törvényi előirányzat, de most már sok tízmilliárddal kevesebbre számítanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?