Megduplázta veszteségét az Econet

2009.11.19. 10:53
Az év első háromnegyedévében 521,7 millió forint volt econet.hu Nyrt. konszolidált vesztesége, szemben a múlt év hasonló időszakában elkönyvelt 248 millió forint veszteséggel - közölte az econet.hu a BÉT honlapján csütörtökön.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés 1,27 milliárd forint árbevételről számolt be, ami 31 százalékkal marad el a bázistól. Az adatok nem tartalmazzák a konszolidációs körből az első félévben kikerült Externet Nyrt. számait.

Az árbevétel és az eredmény csökkenése alapvetően a gazdasági válság okán beszűkült reklámpiac miatt következett be. Az econet.hu az idén júliusban elfogadott stratégiája szerint egy üzletággal, a média üzletággal rendelkezik, amelynek teljesítménye jellemzően a reklámpiaci költések ciklikusságát követi.

A média üzletág a negyedik negyedévben új taggal bővült, a NeoFM országos kereskedelmi rádióval, amely jövőre, az első teljes évben már milliárdos nagyságrendű árbevételt hozhat. A cégcsoporthoz tartozó FM1 konzorcium október végén az ORTT pályázatán nyerte el az egyik legnagyobb, 81 százalékos országos lefedettséggel rendelkező rádió frekvenciát, amelyen eddig a Sláger Rádió működött. A frekvencián november 19-én megkezdte adását a NeoFM.

A rádiós reklámtorta legnagyobb szeletét a két országos kereskedelmi adó viszi el, az econet.hu pedig piacvezető szerep elérésére törekszik a kereskedelmi rádiós piacon.

Az econet.hu készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) mínusz 113,6 millió forintról mínusz 499,4 millió forintra nőtt. Az egy - 100 forint névértékű - részvényre jutó veszteség 5,14 forintról 10,54 forintra emelkedett.

Az üzemi veszteség 624,6 millió forintra emelekedett az előző évi 215,3 millió forintos veszteségről. A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a költségcsökkentő és hatékonyságnövelő intézkedések eredményeként a harmadik negyedévben 200 millió forinttal csökkentek a ráfordítások a második negyedévhez képest.

A 4,95 milliárd forint jegyzett tőkéjű econet.hu konszolidált saját tőkéje 5,81 milliárd forint volt 2009. szeptember 30-án, egy év alatt 7 százalékkal csökkent.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában forognak, csütörtökön délelőtt 134 forintot értek, 5 forinttal kevesebbet, mint előző nap záráskor. A rádió frekvencia elnyerése óta a papírok jelentősen drágultak, előtte 60 forint körül mozgott az árfolyamuk.